Evo šta treba da jedete ako imate povišen holesterol

Naučnici su zaključili da je za njih najdjelotvornija ishrana u kojoj dominiraju sojino mlijeko, orasi i namirnice bogate proteinima, objavljeno je u "Časopisu američkog ljekarskog udruženja".
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2011. 17:52h

Ako imate povišen holesterol u ishranu treba da uvedete sojino mlijeko i orahe. Ove namirnice "spuštaju" holesterol efikasnije nego ishrana siromašna mastima.

Ishrana bogata namirnicama koje djeluju protiv visokog holesterola u krvi djelotvornija je protiv tog problema nego standardni režim za gubitak kilograma s uključenim smanjenjem unosa namirnica bogatih zasićenim mastima, pokazali su rezultati kanadskog istraživanja.

Naučnici su, nakon šestomjesečnog ispitivanja na 345 osoba sa povišenim holesterolom u krvi, zaključili da je za njih najdjelotvornija ishrana u kojoj dominiraju sojino mlijeko, orasi i namirnice bogate proteinima, objavljeno je u "Časopisu američkog ljekarskog udruženja" - JAMA (Journal of American Medical Association).

Istraživači su, međutim, istakli da način ishrane siromašan masnoćom i dalje treba prihvatiti kao pozitivan po zdravlje.

Bonus video: