Završen festival umjetnosti u Podgorici: Centar je bila Glavna ulica kod Blues bara

“Svi su zadovoljni”, riječi su Srđe Stijovića, koji je jedan od inicijatora i organizator “Main Art Festivala”
192 pregleda 0 komentar(a)
Blues bar, Foto: TV Vijesti
Blues bar, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 12.09.2011. 17:41h

Podgorica je u protekla tri dana, zahvaljujući festivalu “Main Art Street” živjela u duhu evropskih kulturnih prijestonica. Sklupture, crteži i slike poznatih crnogorskih autora, multimedijalni performansi, koncerti, brojne mogućnosti da najmlađi izraze svoju kreativnost, neki su segmenti festivala, koji je tri dana, u organizaciji Srđe Stijovića, privukao i oduševio brojnu podgoričku publiku.

“Svi su zadovoljni”, riječi su Stijovića, koji je jedan od inicijatora i organizator “Main Art Festivala”.

“Zahvaljujući pomoći umjetnika Draška Dragaša, Džonija Hodžića, kao i drugih ljudi vezanih za kulturu, izgurali smo festival do kraja. Mislim da smo uspjeli, a sada su na redu komentari. I naš grad mora da ima jedan ovakav festivala koji je uobičajen za brojne gradove u okruženju, u Evropi”, kazao je Stijović ističući da će festival prerasti u tradicionalni.

“Zamisao mi je da i narednih godina pred kraj ljeta, kada počinje škola, kada smo svi tu, organizujem festival. Treba malo kulture da donesemo u našu Glavnu ulicu”, zaključio je Stijović.

Ovakva dešavanja su potrebna

Slikar Draško Dragaš, jedan od učesnika festivala, zadovoljan je realizacijom trodnevnog kulturnog hepeninga koji se prvi put dešava u glavnom gradu.

Dopalo mi se što je bilo mjesta i za najmlađu publiku kao i moja saradnja sa mladima DODEST-a

“Kod nas su ovakvi festivali rijetkost. I sada se dogodio zahvaljujući organizatoru Srđi Stijoviću koji je kompletan program sam finansirao. Nadam se da će se zbog velikog interesovanja publike za umjetnost, za kulturu uopšte, naravno kroz formu “Main Art Festivala”, pojaviti više razumijevanja, više sluha i da će se na jedan lakši način omugućiti njegova češća realizacija”, prokomentarisao je Dragaš koji je pored predstavljanja svojih radova na “uličnom festivalu”, radio i sa studentima FLU sa Cetinja.

Bojana Mišić, umjetnica iz Beograda, koja je sa performerima DODEST-a, takođe osvojila publiku “Main Art Festivala”, kazala je da jedna ovakva manifestacija mora da poprimi tradicionalni karakter, a nikako da ostane samo slučajni incident.

“Srećna sam što sam bila dio programa koji je važan za grad kao što je Podgorica. Ovakva dešavanja su potrebna, a to su pokazali i brojni posjetioci različitih generacija. Festival obuhvatio različite aspekte, od svega po malo, za svakog po nešto.

Dopalo mi se što je bilo mjesta i za najmlađu publiku kao i moja saradnja sa mladima DODEST-a. Priču festivala oplemenili su i brojni koncerti kao i učenici Muzičke škole 'Vasa Pavić'. Ovo je priča koju treba svakako podržati i nastaviti je. Ona mora da zaživi i bude tradicionalna, a ne da ostane samo kao neki slučajni incident”, kazala je Bojana Mišić naglašavajući da festival kao što je ovaj treba da prepoznaju, da ga organizaciono i finsijski podrže i druge kulturne institucije u Crnoj Gori, a na prvom mjestu Ministarstvo kulture.

Bonus video: