Strip - umjetnost kojoj prilaze sve druge

„Neka djetinja fascinacija boljim i shvatljivijim svijetom od našeg pokreće na stvaranje stripova."
363 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2011. 11:48h

„Publika kod nas još uvijek nije upoznata sa stripom zato smo se, da bi zainteresovali što više posjetilaca, opredijelili za najpoznatija imena iz mainstreama kao što su Darko Macan i Darko Perović, ali smo prostor dali i alternativcima poput Iztoka Sitara“, kazao je direktor Nikola Ćurćin nakon završetka 5. Hercegnovskog Strip Festivala koji je održan do 2 do 7 septembra.

Ističe da se takva koncepcija pokazala uspješnom.

Tokom šest dana trajanja manifestacije organizovane su izložbe, predstavljanje knjiga, strip časopisa, tematski razgovori i radionice.

Novim radovima predstavili su se Darko Macan, Darko Perović i Iztok Sitar, a publika je vidjela i stvaralaštvo dvije strip crtačice Dunje Janković i Nine Bunjevac.

Predstavljena je i publikacija “Ženski strip na Balkanu” autorke Irene Jukić Pranjić koja navodi da je “ideja kojom se rukovodila kada je uređivala knjigu bila da na sveobuhvatan način prikaže rad najznačajnijih i najkreativnijih autorica stripa koje žive i rade (ili su živjele i radile) na području koje možemo zvati Balkanom”.

Predstavljena su i dva strip časopisa: Stripburger iz Slovenije i Stripolis iz Srbije

Predstavljena su i dva strip časopisa: Stripburger iz Slovenije i Stripolis iz Srbije, koji su tematski vrlo slični, jer su oba vezana za isključivo autorske stripove.

„Ovo je jedan od najboljih festivala na kome sam učestvovao“, ocijenio je Branko Dupić pokretač časopisa Stripolis. „Strip se vraća na scenu. U Srbiji skoro svaki grad ima neki mali festival i oni svi doprinose popularizaciji stripa, iako mladi danas ne čitaju stripove koliko moja generacija“, kazao je Dupić, ustvrdivši „da idemo ukorak sa Evropom i svijetom , ali da se zemlje ex YU ne mogu mjeriti sa frankofonskim zemljama.

Strip je žilava sorta

„Strip je žilava sorta i ja se ne bojim za njegovu budućnost, ustvrdio je scenarista, izdavač i kritičar Darko Macan. Uvjeren je da „nije teško pratiti trendove, jer strip drži dobru poziciju, a drugi mediji, poput filma, mode, književnosti i animacije, više prilaze stripu nego što strip ide njima“. Uvjeren je da poslije krize u kojoj je bio devedesetih godina prošlog vijeka „strip dolazi na svoje“.

Sa tom ocjenom saglasan je i Darko Perović koji smatra da se strip prilagođava novim vremenima i tako opstaje.

“Mladi su u trendu sa svijetom, razmišljaju o stripovima koji se realizuju na internetu, i odmah rade male grafičke novele“.

Neka djetinja fascinacija boljim i shvatljivijim svijetom od našeg pokreće na stvaranje stripova

A fascinaciju i ljubav prema stripu ovako objašnjava Darko Perović:

„Neka djetinja fascinacija boljim i shvatljivijim svijetom od našeg pokreće na stvaranje stripova. Pola mozga i dalje to kritički posmatra - s umjetničke strane, a pola uživa u smislenijem svijetu od ovog našeg“.

Festivali ih udruužuju

Iztok Sitar iz Slovenije kaže da u toj zemlji ima puno strip crtača i dobrih autora koji nemaju gdje objavljivati. Primjećuje da je bilo lakše objavljivati kada smo živjeli u zajedničkoj državi Jugoslaviji.

„Festivali nas još sve udružuju, pa cemo možda doći i do neke zajedničke inicijative za pokretanje časopisa“, zaključuje Sitar.

Festival je prema ocjeni njegovog direktora I idejnog tvorca opravdao očekivanja ljubitelja stripa, I uprkos finasijskim problemima koji su prijetili da ove godine manifestacije ne bude , uspješno nastavlja svoju pionirsku ulogu promocije strip umjetnosti u Crnoj Gori.

Bonus video: