Glavna ulica umjetnosti zatvorena za automobile

Manifestacija “Main Art Street” se održava kao festival multumedijalnoog karaktera u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta
55 pregleda 0 komentar(a)
Vasa Pavić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vasa Pavić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.09.2011. 12:26h

Ulica u kojoj se nalaze muzička škola “Vasa Pavić” i kafe Blues Bar, u petak je bila zatvorena za automobile a otvorena za umjetnost.

Umjesto parkiranih vozila, sa obje strane su bili poređani stolovi, a na zidovima zgrada su bili zalijepljeni bijeli prazni papiri na kojima su crtala djeca. Mladi likovni umjetnici i studenti Likovne akademije su pod nadzorom slikara Draška Dragaša oslikavali platna na zidovima.

Na sredini ulice su postavljene velike skupltupre, kao i velika bina za predviđene koncerte, a sa zvučnika su se čuli jazz i blues standardi.

Podgorica je dobila umjetnički kvart kakav se može vidjeti po evropskim gradovima, koji će nažalost živjeti još 2 dana.

Preko skultpura i djece koja su trčala i slikala je na štulama prelazio klovn Marko Ilić, koji ih je dva sata zabavljao, prvo sa visine a onda i žonlgliranjem, vatrenim obručima, monociklima...

Centralni dio prvog dana festivala bila je Izložba novih radova Baneta Sekulića, Ratka Odalovića, Draška Dragaša, Rajka Grujića i Dragoljuba Đuričića, koja je otvorena u Blues baru.

" Radovi koji su izloženi su uglavnom novi. Nedavno sam radio na ovim slikama, a i rađeni su novom tehnikom, to jest akrilikom, pa se možda i može primijetiti neka razlika. Ranije nijesam radio akrilikom, pa ako se primjećuje razlika onda je to zbog tehnike i ona je to sama napravila. Vjerujem da je izašlo iz toga nešto drugačije - kazao je Odalović, koji će uskoro imati izložbu u Bijelom Polju, u okviru Ratkovićevih večeri poezije..

Ratko Odalović je pohvalio manifestaciju i ocijenio je uspješnom.

" U "Meksičkom" su se uvijek dešavala obilježavanja raznih događaja, organizovale izložbe i druge stvari. Ali ovo je prvi put da je napravljeno neššto ovako ozbiljno i značajno. Tokom tri dana se dešavaju cjelodnevni programi sa raznim sadržajima do kasno uveče. Vjerujem da će se ovo organizovati svake godine i da će svake naredne goodine biti ozbiljnije i ako je i sad ispunilo zadatu funkciju" istakao je Odalović.

Manifestacija “Main Art Street” se održava kao festival multumedijalnog karaktera u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta.

Osim izložbe, na otvaranju manifestacije u ulici “Novaka Miloševa”, kod muzičke škole “Vasa Pavić” i Blues Bara održan je baletski performans „In Between“ Bojane Mišić iz Beograda, u okviru kojeg su nastupili prformeri iz DODEST-a.

Sa velikom pažnjom je ispraćen nastup klape “Predvorje” iz Splita, kao i klape “Assa Voce” iz Podgorice koji su takođe učestvovali prvog dana festivala

Bonus video: