Preminuo poznati pijanista i kompozitor Dušan Trbojević

Bio je omiljeni profesor na tri akademije, u Beogradu, Novom Sadu i Titogradu i ostavio je mnogobrojnim generacijama dragocjene umjetničke smjernice
193 pregleda 0 komentar(a)
Dušan Trbojević, Foto: B92.net
Dušan Trbojević, Foto: B92.net
Ažurirano: 09.09.2011. 14:58h

Poznati pijanista i kompozitor Dušan Trbojević preminuo je u 86. godini u Beogradu.

Dušan Trbojević bio je pedagog i spisatelj, muzički teoretičar, istoričar, angažovani društveni radnik i može se smatrati začetnikom koncertnog pijanizma u poslijeratnoj Jugoslaviji.

Takođe, njegova bogata svjetska umjetnička karijera u najljepšem svijetlu reprezentovala je domaću umjetničku scenu i pedagoška stremljenja, kaže se u saopštenju beogradske Muzičke akademije.

On je kao angažovani kulturni radnik, naročitu pažnju posvećivao je radu Muzičke Omladine, kao i pokretanju novih koncertnih i festivalskih ciklusa.

Bio je omiljeni profesor na tri akademije, u Beogradu, Novom Sadu i Titogradu i ostavio je mnogobrojnim generacijama dragocjene umjetničke smjernice, ali i vrhunske ljudsko-moralne postulate.

Dobitnik je većeg broja domaćih nagrada i priznanja, među kojima se ističu Velika plaketa Univerziteta umjetnosti (1983), Sedmojulska nagrada (1986), Oktobarska nagrada za životno djelo (1990) i Nagrada UMUS-a za životno djelo (2005).

Bonus video: