Za Telekom krive samo Obradovića i Ivanovića

Branilac Obradovića i Ivanovića, advokat Zoran Piperović, “Vijestima” je rekao da nema informaciju da će doći do podizanja optužnice u aferi Telekom
194 pregleda 17 komentar(a)
Oleg Obradović, Miodrag Ivanović, Foto: Savo Prelević
Oleg Obradović, Miodrag Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.04.2018. 14:02h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podnijeće optužnicu protiv bivših čelnika Crnogorskog Telekoma Olega Obradovića i Miodraga Miška Ivanovića, koje sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito pribavili sebi i drugima 2.300.000 eura tokom privatizacije tada državne kompanije.

To su “Vijestima” juče nezvanično saopštili iz SDT-a, ističući da će optužnica biti podnijeta narednih dana.

Zvanično, iz institucije kojom rukovodi Milivoje Katnić, odgovorili su da se donošenje odluke u predmetu Telekom očekuje u narednom periodu.

Iz SDT-a su juče kazali da će sa pravosudnim organima Mađarske komunicirati vezano za pet osoba koje su u vrijeme zaključenja ugovora bile članovi Odbora direktora Telekoma CG i još dvije osobe iz te države, koje su nakon privatizacije bile na odgovornim funkcijama u toj firmi.

Branilac Obradovića i Ivanovića, advokat Zoran Piperović, “Vijestima” je rekao da nema informaciju da će doći do podizanja optužnice u aferi Telekom.

“Mislim da u spisima nema dokaza za moje branjenika Olega Obradovića i Miška Ivanovića, da su počinili predmetno krivično djelo. Očekivao sam odustanak od gonjenja, ali je možda najbolje da se, zbog mojih branjenika, javnosti, a i opozicije koja je manipulisala tom aferom, stavi tačka na glavnom pretresu pred Višim sudom. Vidjećemo šta će tužilac da napiše u optužnici. Naravno, više sam nego siguran da će moji branjenici biti oslobođeni”, kazao je Piperović.

Obradović i Ivanović ranije su negirali krivicu na saslušanju pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenović, koji ih tereti da su krivično djelo počinili izvršenjem ugovora zaključenih između pravnih lica Monet i Rawleigh Trading SA iz Londona.

U martu 2014. godine ambasada SAD zvanično je potvrdila da je njihova Komisija za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) došla do dokaza da je bilo podmićivanja u Crnoj Gori u slučaju privatizacije Telekoma CG.

U aprilu 2015. godine SDT je dobilo dokumentaciju iz SAD.

Iz dokumenata suda u Njujorku proizilazi da američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) tvrdi da je advokatica Ana Đukanović primila mito u ime brata Mila Đukanovića nakon privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. Đukanovići su to negirali.

Iz dokumentacije povodom tužbe za korupciju protiv tri tadašnja direktora Mađar Telekoma, proističe da je Obradović odigrao jednu od ključnih uloga u procesu sklapanja ugovora između firme Sigma i Telekoma, za koji SEC tvrdi da je poslužio za navodno podmićivanje “sestre najvišeg zvaničnika”.

Međutim, iz odgovora koji je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković prije nepunu godinu dostavio Bojanu Zekoviću, članu Predsjedništva Socijaldemokratske partije, može se zaključiti da se SDT ne bavi istragom tog i još dva ugovora, preko kojih je takođe navodno isplaćen mito crnogorskim zvaničnicima u ukupnom iznosu od preko sedam miliona eura, kako tvrdi SEC.

Mađar Telekom je 2011. platio stotinak miliona dolara po sporazumu sa SEC-om da ne bi išao na sud za korupciju u Crnoj Gori i Makedoniji, a trojica bivših direktora su se sporazumjeli nakon maratonskog suđenja da za korupciju u Makedoniji plate blizu pola miliona dolara.

SEC je krajem aprila 2017. godine objavila je da su se dvojica bivših direktora Mađar Telekoma saglasili da plate 400.000 dolara i prihvate zabranu obavljanja poslova kako bi se poravnali u slučaju optužbi za korupcionašku privatizaciju telekomunikacionih kompanija u Makedoniji.

Tada je objavljeno da je bivši glavni izvršni direktor Elek Štraub pristao da plati 250.000 dolara a Andraš Balog, bivši glavni direktor za strategiju 150.000 dolara, a obojica su prihvatila da pet godina ne rade kao službenici ili direktori u svim kompanijama čije se akcije prodaju na berzama u nadležnosti SEC-a. Njujorški sud je trećeg optuženog zvaničnika Mađar Telekoma u ovom slučaju, Tamaša Morvaia, bivšeg direktora za akvizicije i poslovni razvoj, u februaru osudio na osnovu sporazuma sa SEC-om da plati kaznu od 60.000 dolara zbog lažiranja kompanijskih knjiga i dosijea u vezi sa korupcionaškom šemom.

SEC je odustao od njihovog procesuiranja za navodnu korupciju tokom privatizacije CG Telekoma zbog racionalnosti postupka.

Ana Đukanović u dokumentima SEC-a

U slučaju privatizacije Crnogorskog Telekoma 2005. SEC je u tužbi protiv Mađara tvrdio da su Elek Štraub, Andraš Balog i Tamaš Morvai odobrili koruptivnu šemu po kojoj je 7,35 miliona eura isplaćeno najmanje dvojici crnogorskih državnih funkcionera i “sestri najvišeg državnog zvaničnika” po lažnim konsultantskim ugovorima, da bi Mađar Telekom pod povoljnim uslovima kupio CT.

“Vijesti” posjeduju dokument američkog suda iz koga se vidi da je SEC tvrdio da je Ana (Kolarević) Đukanović primila mito u ime svog brata Mila Đukanovića.

“U suštini, SEC tvrdi da je gđa Kolarević primila mito u ime svog brata u vezi sa kupovinom akcija TCG. Odbrana traži njeno svjedočenje koje se tiče, između ostalog, posla koji je obavljen po ugovoru Sigma”, stoji u obrazloženju zahtjeva odbrane trojice Mađara za svjedočenje Kolarević.

Kolarević i još pet crnogorskih državljana bili su na spisku svjedoka odbrane pred sudom u Njujorku zbog kršenja američkih računovodstvenih, antikoruptivnih i drugih propisa u vezi sa navodnim podmićivanjem zvaničnika u Crnoj Gori i Makedoniji.

U dokumentu kojim odbrana sudu predlaže saslušanje svjedoka iz Crne Gore po zamolnici o međunarodnoj pravnoj pomoći crnogorskom Ministarstvu pravde, stoji da je Kolarević “advokatica i sestra Mila Đukanovića”. SEC tvrdi da je sestra bivšeg premijera primila dio ili 580.000 eura. Milo i Ana Đukanović negirali su optužbe SEC-a.

Još se ne zna zašto je Obradović ranjen prije tri godine

Jedan od aktera afere Telekom, Oleg Obradović, ranjen je krajem maja 2015. godine u dvorištu Elektrotehničke škole u Podgorici.

Policija još nije saopštila da li su otkrili ko je tada pucao u Obradovića i ranio ga u butnu. Nijesu saopštavli ni da li su provjeravali ima li ranjavanje veze sa predmetom Telekom.

Poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović, ranije je, u Skupštini, aludirao na mogućnost da su pojedini u Crnoj Gori imali “problema sa nogama” jer su u inostranstvu pričali o korupciji u aferi Telekom.

On je na sjednici Odbora za antikorupciju kazao da su u Mađarskoj glavni dokazi o podmićivanju u tom slučaju.

“Tamo su iskaze davali oni koji su imali probleme sa nogama i imaju obavezu i ovdje da svjedoče.” rekao je Pavlović krajem jula 2015. u parlamentu.

Bonus video: