Ko je heroj vašeg djetinjstva? Švarceneger, Rambo ili neko treći?

Stereotip kaže da je većini muškog roda pojam zabave u filmu miks pucnjave, jurnjave, eksplozija i malo dobre stare tuče
163 pregleda 0 komentar(a)
Čak Noris, Foto: Connect
Čak Noris, Foto: Connect
Ažurirano: 09.09.2011. 07:40h

Ponekad je film sedma umjetnost, a ponekad samo zabava i razbriga. Holivudska industrija zabave više je okrenuta ovoj drugoj tvrdnji, pa tako dobijamo veliki broj ostvarenja koja služe samo za razonodu.

Stereotip kaže da je većini muškog roda pojam zabave u filmu miks pucnjave, jurnjave, eksplozija i malo dobre stare tuče.

Ono bez čega ne može proći nijedan akcioni film je, naravno, heroj. Zato je T-portal sastavio listu junaka “koji su bili uzor mnogim mladićima u procesu odrastanja, a nekima i malo kasnije”.

PRLJAVI HARI

Početkom sedamdesetih godina Klint Istvud u punoj životnoj snazi odglumio je lik inspektora Harija Kalahana poznatijeg kao Prljavi Hari. Svima je manje-više poznato da Hari nije običan policajac.

Stalno je u sukobu sa nadređenima, pravda mu je važnija od policijskih pravila. Omiljenom igračkom “magnumom 0.44” sprovodi zakon i red na ulicama San Franciska, prvo puca, pa tek onda postavlja pitanja.

Inspiracija za Harijev lik je navodno bio stvarni inspektor Dejv Toši, jedan od glavnih istražitelja na slučaju serijskog ubice Zodijaka.

Iako nije bio prvi izbor za ulogu, Istvud je angažman prihvatio jer, kako je sam kazao, lik kojeg tumači iskazuje opsesivnu brigu za prava žrtava ekstremnog nasilja, koja su po njegovom mišljenju, bila u sjenci političke atmosfere toga doba.

Uloge u kojima je Istvud ispekao zanat mačo muškarca su špageti vesterni kultnog Serđa Leonea, ali je zahvaljujući nizu filmova u kojima se pojavljuje kao savremeni kauboj impresionirao muški svijet, a iz te faze ga pamtimo i po rečenici: “Go ahead, make my day!”

TERMINATOR

Ko bi rekao da će film, u kojem nabildovana pridošlica iz Evrope, Arnold Švarceneger, vodi glavnu riječ, ući u Američki državni filmski registar zbog “istorijskog i kulturnog značaja”.

Šalu na stranu, Džejms Kameron je napravio odličan film i započeo novu eru u holivudskoj industriji zabave - eru specijalnih efekata.

Šalu na stranu, Džejms Kameron je napravio odličan film i započeo novu eru u holivudskoj industriji zabave - eru specijalnih efekata.

Nakon Terminatora postao je ikona dehumanizirajuće budućnosti, a takođe i trendseter muškog lika osamdesetih godina. Sjetite se samo plakata: kožna jakna, sunčane naočare, motorističke rukavice, sačmarica u ruci. Što reći nego - akcija može da počne.

RAMBO

Rame uz rame uz Terminatora osamdesete godine obilježio je i Rambo u izvedbi Silvestera Stalonea. Status jednog od najvećih muškarčina filmske industrije Stalone nije stekao slučajno. Prisjetimo se Rokija, u kojem glumi boksera koji se uzdigao iz siromašnog kraja i postao slavan zahvaljujući sposobnosti da podnese nevjerovatnu količinu udaraca. Gledajući kroz oči jačeg pola film je oda muškom egu, a lik Rokija postao je uzor mladićima širom svijeta.

Zatim je na scenu početkom osamdesetih došao i Rambo. Ovaj put on je zaboravljeni heroj vijetnamskog rata kojeg njegov sopstveni narod omalovažava.

Prvi u nizu filmova dobio je različite kritike, a najviše je hvaljen zbog realističnog prikaza i uzbudljive akcije. Manje poznata informacija je da je prvi dio ekranizacija knjige Dejvida Morela iz 1972. godine, samo što on u filmu nije prikazan kao heroj već kao traumatizovani veteran koji instinktivno ubija sve negativce u filmu.

Nepravda, pojedinac protiv cijelog svijeta, puno pucnjave i krajnja pobjeda formula je za filmski testosteronski luna-park, a Rambo je postao simbol američkog heroja čiji se status srozao sa nizom nastavaka koji su uslijedili.

UMRI MUŠKI

Naslov sve govori! Ovo vrhunsko djelo akcionog filma režirao je Džon Mektirnan koji je zaslužan i za Predatora, mješavinu akcije i naučne fantastike sa Švarcenegerom u glavnoj ulozi koji kosi cijelu džunglu kako bi došao do neprijatelja sa druge planete. Samo godinu dana kasnije, odnosno 1988, nastaje Umri muški u kojem je glavni frajer Brus Vilis koji postaje veći junak od filma, moglo bi se reći junak svog doba.

Film je snimljen prema romanu “Nothing Last Forever” Roderika Torpa, nastavku knjige Detektiv u čijoj se ekranizaciji 1968. pojavio Frank Sinatra.

Film je snimljen prema romanu “Nothing Last Forever” Roderika Torpa, nastavku knjige Detektiv u čijoj se ekranizaciji 1968. pojavio Frank Sinatra.

Velike akcione zvijezde poput Švarcenegera i Istvuda odbile su ulogu u filmu, a rediteljev izbor je pao na glavnog glumca serije “Slučajni partneri” od kojeg je napravio novu vrstu junaka. On je običan čovjek iz naroda, koji griješi, nosi obične krpice i ima izrazit smisao za humor. Posljednje na pameti mu je da bude heroj, ali to jednostavno mora.

DELTA FORCE

Zar ste pomislili da bi ovaj popis mogao proći bez Čaka Norisa i bar jednog njegovog kung fu manevra? Teško je izdvojiti samo jedan film u kojem glavnu riječ ima poznati teksaški rendžer, ali, neka to bude Delta Force. Koliko kod bio predmet šala širom svijeta, mora mu se odati priznanje za upornost kojom je došao do statusa najpoznatije američke zvijezde akcionog B filma. Kung fu majstor i vojnik Američkog ratnog vazduhoplovstva nakon vojne karijere upisuje kurs glume i polako se probija u svijet slavnih.

Jedan od njegovih najpoznatijih filmova je upravo Delta Force koji se smatra začetnikom akcionog podžanra o otmicama aviona koji uspješno nastavljaju naslovi poput “Putnik 57”, “Umri muški 2” i “Air Force One”.

Uz Čaka kao oficira Mekoja našao se i Li Marvin u borbi protiv urnebesno smiješnih arapskih terorista koji otimaju mlaznjak “boing 707” pun patriota. Ima li išta zabavnije od scene kada Mekoj sjeda na motocikl sa raketama i razvaljuje sve što mu se nađe na putu?

BRZI I ŽESTOKI

Krug akcionih heroja sa mačo manirama zatvara Vin Dizel kojeg mnogi smatraju jedinim nasljednikom Švarcenegera i Stalonea. O ukusima se ne raspravlja, ali je poznati ćelavac ipak zaslužio mjesto na ovoj listi.

Kada je prošlo vrijeme nabildovanih Amerikanaca (ili Austrijanaca) uz pomoć raznih oružja spasavaju svijet od suludih terorista, došao je red na malo intimniju američku stvarnost.

Dominik Toreto kojeg igra Dizel, glavni je junak ovog filma. Vođa bande koja se trka automobilima, a upada u nevolje kada ih optuže za krađu skupocjene elektronske opreme. Cijeli vozni park bijesnih automobila, nepravda, pucnjava i eto adrenalinske zabave.

Film i cijeli serijal je i nastao tako što su reditelja Rob Koen i njegovu ekipu inspirisale divlje trke koje se svake noći odvijaju na ulicama američkih gradova, a bivši izbacivač iz noćnih kluba Vin Dizel postaje posljednji akcioni junak današnjeg doba u blokbusteru za radničku omladinu.

Bonus video: