Đukanović: Bilo mi je čudno da će iscjepkati ono brdo bez plana

Pitao sam da li postoji urbanistički plan. Miljković je odgovorio da to nije moja briga da li postoji urbanistički plan, jer oni iz “Miraks grupe” imaju podršku
343 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2011. 18:46h

Vlasnik “Montenegro projekta” Vasilije Đukanović kazao je da je njegova firma dobila posao izrade urbanističkog projekta turističkog kompleksa poluostrva Zavala, ali da je bilo pritisaka od Slavka Miljkovića i ruskog biznismena Lejbmana, da se sve što prije završi.

Đukanović je u nastavku suđenja optuženima u aferi “Zavala” pred sudijom Valentinom Pavličić u Višem sudu u Podgorici, kazao da je njegovu firmu i saradnike “ubijao” Miljković sa zahtjevima da se povećaju kapaciteti turističkog kompleksa na 120-150.000 kvadrata, dok je planovima bilo predviđeno 90-95.000 kvadrata.

“Jednog dana je prosto uletio u moju kancelariju jedan ruski biznismen manjeg rasta. Lejbman čini mi se da se zove. Nije htio ni da sjedne, samo je vikao i prijetio. Tražio je da se urbanistički projekat završi za dva-tri dana i povećaju kapaciteti tog turističkog kompleksa. Rekao sam da je u mojoj državi i da ne viče na mene, te da ću ga glavačke izbaciti vani", kazao je Đukanović.

Rekao sam im da će imati problema

Đukanović je rekao da je telefonom pozvao Miljkovića i rekao da će obustaviti posao ako mu još neko dođe ili ga zovne telefonom.

"Prilikom izrade turističkog projekta mi smo se kretali u okviru onoga što je Opština propisala. Suština izrade urbanističkog projekta je legalizacija objekata. Znam da su na Zavali sagrađene 2-3 vile koje nisu planski predviđene i ne mogu se legalizovati”, rekao je Đukanović

Njemu je, kako je rekao sudiji, krajem 2007. godine saradnik Mladen Kadić ponudio da izrade projektnu dokumentaciju za Zavalu.

“Otišao sam u prostorije 'Miraks grupe' u Budvi, gdje sam se sreo sa Slavkom Miljkovićem, koji mi je ponudio posao. Pitao sam da li postoji urbanistički plan. Miljković je odgovorio da to nije moja briga da li postoji urbanistički plan, jer oni iz “Miraks grupe” imaju podršku, nemojte da se sjekirate. To naselje je već bilo sagrađeno. Pitao sam ga logično kako je mogao da uradi ovakav zahvat na Zavali bez sve potrebne dokumentacije. Rekao je da će biti uloženo stotine miliona eura i da mi treba da izvršimo upodobljavanje, te da je ovo najveća investicija u Crnoj Gori".

Đukanović je rekao da mu je bilo čudno "da iscjepkaju ono brdo Zavala bez plana".

"Rekao sam Miljkoviću: Imaćete problema kada vam se mediji nakače na vrat", kazao je Đukanović.

Završeno je to

"Naš plan je bio da svaka vila dobije zasebnu parcelu, iz ministarstva su tražili da čitav turistički kompleks bude na jednoj"

"Zaključili smo ugovor na 80.000 eura plus pdv, a Miljković je naveo da će to da nam plati “Zavala invest””, ispričao je vlasnik “Montenegro projekta”.

On je dodao da su planeri njegove firme izradili četiri koncepta, da je nacrt otišao na javnu raspravu u SO Budva, na kojoj je bio predstavnik Opštine i MANS-a, ali da nikakvih pitanja nije bilo u vezi s urbanističkim projektom, te da je i usvojen.

“Kada sam rekao da je naša cijena pet eura po kvadratu, a odnosi se na 95.000 kvadrata turističkog kompleksa, što je oko 500.000 eura, te da treba da raspiše tender, Miljković je rekao da je to već završeno sa Zavodom iz Budve, nakon čega smo sa njima potpisali poslovno-tehnički sporazum, jer su oni bili nosioci posla", objasnio je Đukanović.

Tenzije sa Miljkovićem

On je kazao da su naručioci posla bili Saša Tičić i Lazar Rađenović ispred Opštine Budva te da su uradili urbanistički projekat, a što znači pozicioniranje objekata na terenu.

“Ti objekti su već bili sagrađeni u poodmakloj fazi. Stručne službe 'Montenegro projekata' na terenu su zatekle da je 70 odsto vila sagrađeno. Sa Miljkovićem su počele tenzije i svađe oko zahtjeva za povećanje kapaciteta na 120-150 hiljada kvadrata, te da ubrzamo rad. Da bi nam pomogao, dao nam je plansku dokumentaciju koju su već bili izradili CEP iz Beograda i Zavod za urbanizam Budve. Međutim, to nam nije ništa koristilo, to je izgledalo kao skica i igraonica, te kao da su vježbali".

Đukanović kaže da je zvao Tičića i Rađenovića i rekao im da tako ne može da se gradi, već samo po planu 95.000 kvadrata.

"I taj naš plan je prošao kod Ministarstva za uređenje prostora. Sjećam se da su ovi iz 'Zavale investa' planirali da na vrhu brda sagrade hotel “Jedro” sa 27 spratova, i to na mjestu gdje je već bilo sagrađeno postrojenje za desalinizaciju vode. Naš plan je bio da svaka od sagrađenih vila dobije zasebnu urbanističku parcelu, dok su iz ministarstva tražili da čitav turistički kompleks bude na jednoj urbanističkoj parceli. Vrijeme je pokazalo da smo mi u pravu”, zaključio je Đukanović.

Galerija

Bonus video: