Počeo 36. filmski festival u Torontu

Za razliku od drugih filmskih festivala, Toronto nema zvaničnu selekciju, već nagrade dodjeljuje publika
72 pregleda 0 komentar(a)
Flashpoint, Foto: Rojters
Flashpoint, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.09.2011. 14:53h

Projekcijom dokumentarnog filma "From the Sky Down", reditelja oskarovca Dejvisa Gugenhajma o irskom bendu “U2”, u Torontu je otvoren 36. Međunarodni filmski festival.

Rok dokumentarci, trileri, drame i komedije čine bogat program festivala, a kako najavljuju organizatori najveće kinematografske smotre na sjevernoameričkom kontinentu očekuje se sklapanje velikog broja distributerskih ugovora, dolazak zvučnih imena i izbor filmova koji će se pokazati kao opravdani favoriti za Oskara.

Na festivalu, koji će se održati od 8. do 18. septembra, biće prikazano 268 ostvarenja među kojima su triler “Trespass” sa Nikol Kidman i Nikolasom Kejdžom, drama o Vini Mandeli sa Dženifer Hadson u naslovnoj roli, “Machine Gun Preacher” sa Džordžom Batlerom, akcioni film “Killer Elite” sa Džejsonom Stejtmenom i Robertom de Nirom i komedija “Hysteria” sa Megi Džilenhal.

Tu su još i filmovi “Page Eight” sa Rejčel Vajz koji će zatvoriti festival, “Moneyball” sa Bredom Pitom, “A Dangerous Metod” Dejvida Kronenberga sa Vigom Mortensenom i Kirom Najtli, kao i dva veoma iščekivana ostvarenja - “The Lady” francuskog reditelja Lika Besona o aktivistkinji za demokratiju u Mjanmaru Aung San Su Ći i drama “Albert Nobbs” sa Glen Klouz koja igra ženu prerušenu u batlera u Irskoj u XIX vijeku.

Među neameričkim filmovima posebno se ističu “In Darkness” poljske rediteljke Agnješke Holand i “Melancholia” danskog reditelja Larsa fon Trira.

Na festivalu u Torontu će ove godine biti predstavljena i tri rok dokumentarca. Pored filma o legendarom “U2", biće prikazan i dokumentarac “Neil Young Life” Džonatana Dema posvećen kanadskom kantri muzičaru, kao i dokumentarac “Pearl Jam and Twenty” Kamerona Kroua.

Za razliku od drugih filmskih festivala, Toronto nema zvaničnu selekciju, već nagrade dodjeljuje publika.

Bonus video: