Književnik David Albahari laureat nagrade Stefan Mitrov Ljubiša

Odluke je donio žiri u sastavu Dragan Radulović, pisac iz Budve, dr Vladislava Gordić Petković, univerzitetski profesor iz Novog Sada i Roman Simić, pisac iz Zagreba
228 pregleda 0 komentar(a)
david albahari, Foto: Badische-zeitung.de
david albahari, Foto: Badische-zeitung.de
Ažurirano: 08.09.2011. 11:53h

Književnik David Albahari ovogodišnji laureat nagrade za književno stvaralaštvo Stefan Mitrov Ljubiša, festivala Grad teatar, odlučio je žiri u sastavu Dragan Radulović, pisac iz Budve, dr Vladislava Gordić Petković, univerzitetski profesor iz Novog Sada i Roman Simić, pisac iz Zagreba.

U obrazloženju ove odluke se navodi:

"David Albahari (1948, Peć), autor je deset knjiga priča, četrnaest romana i tri zbirke eseja. Na književnoj sceni prisutan je od 1973, kad je objavljena njegova prva zbirka priča Porodično vreme. Do danas je prevođen na šesnaest stranih jezika, a šest njegovih proznih knjiga objavljeno je na engleskom jeziku. Laureat je NIN-ove nagrade za roman Mamac (1995), a dobitnik je i Andrićeve nagrade za knjigu Opis smrti, kao i nagrade Balkanika (1998) i prevodilačke nagrade Brücke Berlin godine 2006.

"Albahari je autor obimnog i konzistentnog opusa koji se, iako okrenut intimističkim temama spoznaje nestabilnog i fluidnog postmodernog subjektiviteta, nije libio da zadre u mučne teme rata i patnje pojedinca u vrtlogu istorije. U svijetu Albaharijeve proze nalazimo kliničke opise strasti s jedne i strasno prepuštanje uništenju s druge strane, narativni fokus se zadržava na trenucima tišine i beznađa, likovi govore kao u snu, lapidarno i smireno. Međutim, taj privid suvišnosti i uzaludnosti prati savršenstvo forme, usmjerene na detalj, epifaniju, obrt i iznenađenje – savršenstvo koje nije ništa drugo do skromno i poslušno ispunjavanje proznih žanrovskih normi. Nakon preseljenja u Kanadu godine 1993. (gdje sa porodicom živi i danas), njegovi umjetnički prioriteti se mijenjaju. "Demarkaciona" linija koja Albaharijevo stvaralaštvo dijeli na "srpsku" i "kanadsku" fazu označena je romanom Snežni čovek, kada dio autorovog tematskog korpusa postaju i motivi istorije, izbeglištva, rekonstrukcije individualnog sećanja, kaogod i konflikt privatnog osjećanja svijeta i istorijske realnosti", ističe se u obrazloženju žirija.

Oni navode da sem kao pisac, Albahari je značajan i kao prevodilac, urednik književne periodike i antologičar, čijem predanom posredovanju između dviju kultura dugujemo prve prevode Nabokova, Sola Beloua, Tomasa Pinčona, Margaret Etvud, Džona Apdajka, Sema Šeparda, Rejmonda Karvera i mnogih drugih značajnih angloameričkih pisaca na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Žiri za dodjelu nagrade "Stefan Mitrov Ljubiša" uvjeren je da David Albahari, kao jedan od najtrajnijih i najpostojanijih glasova proze u Srbiji, pa i u regionu, zavređuje ovo priznanje za cjelokupno stvaralaštvo ne samo zbog dužine i opsega svog književnog djelovanja, nego i zbog neponovljive pripovjedne poetike koja je ostavila dalekosežan uticaj na generacije pisaca i umjetnika.

Nagrada će biti uručena 22. novembra na Dan opštine Budva.

Bonus video: