Miladin Šoć: Ljekari su krivi za smrt moje kćerke Ivane

Ivana Šoć u Klinički centar u Podgorici primljena je 12. februara ove godine sa visokom temperaturom, grčevima i opštom malaksalošću
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2011. 19:30h

Istražni sudija Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović u srijedu je počeo sa ispitivanjem svjedoka u istražnom postupku koji se vodi protiv ljekara Klinike za infektivne bolesti dr Dragana Obradovića i dr Brankice Dupanović, a na okolnosti smrti Cetinjanke Ivane Šoć (30), koja je preminula 19. februara ove godine usljed komplikacija izazvanih virusom svinjskog gripa.

Po zakazanom rasporedu oko 11 časova saslušan je prvo otac preminule djevojke Miladin Šoć, koji je skoro dva sata sudiji prepričavao kako je i kada njegova kćerka primijetila simptome gripa kao i kako je tekao tok njenog šestodnevnog liječenja na Klinici za infektivne bolesti.

“Pojasnio sam sudiji kako je sve bilo. Pokušavao sam da u detalje i uz medicinsku dokumentaciju pojasnim i predočim kako je moja Ivana liječena na Klinici za infektivne bolesti i kako ništa nijesu učinili da je izliječe. Smatram da se u dokumentaciji jasno vidi krivica okrivljenih ljekara, koji su je gotovo polumrtvu otpustili iz bolnice, a preminula je sam dan kasnije”, naveo je Šoć.

Sudiju je interesovao odnos ljekara prema našoj Ivani, a ja sam u nekoliko navrata ponovila da nije bitno to kako su se oni ophodili prema nama. Da su se etički ponijeli i izliječili Ivanu briga bi nas bilo i sve i da se nijesu ponašali prema nama kako treba prema pacijentu i porodici

“Sudiju je interesovao odnos ljekara prema našoj Ivani, a ja sam u nekoliko navrata ponovila da nije bitno to kako su se oni ophodili prema nama. Da su se etički ponijeli i izliječili Ivanu briga bi nas bilo i sve i da se nijesu ponašali prema nama kako treba prema pacijentu i porodici”, ispričala je Ana Šoć, koja je sudiji takođe prepričala nekoliko situacija kada su joj okrivljeni ljekari tokom Ivaninog liječenja govorili da je “ona potpuno klinički zdrava i da je samo problem u njenoj glavi”.

Sudija Bašović je u svojstvu svjedoka saslušao i ljekare Kliničkog centra - neurologa Ljiljanu Radulović, dr Kalača i dr Mastilović, koji su pregledali pokojnu djevojku. Ljekari su pojašnjavali kakve su i kada analize uradili tokom pregleda kao i šta su te pretrage pokazale.

Ljekari nisu prepoznali simptome

Ivana Šoć u Klinički centar u Podgorici primljena je 12. februara ove godine sa visokom temperaturom, grčevima i opštom malaksalošću, a za vrijeme boravka u bolnici ljekari Obradović i Dupanović nijesu prepoznali simptome svinjskog gripa niti su uradili potrebne testove na virus AH1N1, zbog kojeg je Ivana preminula 19. februara ove godine, samo dan nakon što je otpuštena iz bolnice.

Zbog sumnje da je njihova kćerka pogrešno liječena, porodica Šoć je početkom marta podnijela Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, medicinsku dokumentaciju kako bi se pokrenula pretkrivična istraga, koja je rezultirala zahtjevom za otvaranje istrage.

Djevojka je prve simptome gripa primijetila 10. februara kasno uveče kada se porodici požalila na temperaturu i groznicu, zbog čega su je dva dana kasnije ljekari u bolnici na Cetinju odlučili da prebace na Kliniku za infektivne bolesti.

Za vrijeme liječenja, a kako se navodi u obimnoj medicinskoj dokumenatciji KC-a, vidi se da nije urađen PCR test na virus svinjskog gripa, nije joj data adekvatna antivirusna terapija, već su ljekari prateći njeno stanje na osnovu mnogobrojnih dragih nalaza utvrdili da je riječ samo o prolaznom virusu J10 i blagom anksioznom stanju...

U prvim mjesecima i Klinički centar se bavio istragom ovog slučaja, gdje je komisija utvrdila da “nije bilo ljekarske greške”

Dan nakon izlaska iz bolnice, odakle je kako tvrdi porodica otpuštena u veoma lošem stanju - nije mogla da hoda, priča, jede, Ivani je pozlilo u porodičnom stanu, a tek nakon izvještaja patologa dr Dragane Čukić oni su saznali od čega je njihova kćerka i sestra umrla.

U prvim mjesecima i Klinički centar se bavio istragom ovog slučaja, gdje je komisija utvrdila da “nije bilo ljekarske greške”.

"Nije bilo propusta u dijagnozi i terapiji, a tretman je sproveden prema svim kriterijumima medicinske doktrine", pisalo je u zaključku Komisije za kontrolu kvaliteta Kliničkog centra Crne Gore.

Galerija

Bonus video: