Kunić: Kuljača upozoren na kršenje Zakona o javnim nabavkama

Usmeno sam rekla Kuljači da za priobalni pojas ne može da se izradi urbanistički projekat šoping metodom, kaže Kunić
135 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2011. 18:11h

Miroslava Kunić, zaposlena u sektoru za javne nabavke Opštine Budva, rekla je na suđenju u aferi “Zavala” u srijedu da je upozorila predsjednika Opštine Rajka Kuljaču, da nije u skladu sa zakonom o javnim nabavkama da se šoping metodom dodijeli posao izrade urbanizacije poluostrva Zavala, već da postupak treba da ide na tender.

Svjedočeći pred sudijom Valentinom Pavličić u Višem sudu u Podgorici, Kunić je pojasnila da se protivila, te da je Kuljači usmeno ukazala da se krši zakon, ali i napisala službenu zabilješku.

“Prema zakonu, šoping metoda je limitirana na 10.000 eura za robe i usluge, dok je za radove do 30.000 eura. Rekla sam Kuljači da neću popuniti tipski obrazac za izbor ponuđača, jer to nije u skladu sa zakonom o javnim nabavkama. On mi je lično saopštio tri firme kojima treba poslati zahtjev da se jave na konkurs; “Del projekt”, vlasnik Senka Deletić, Adria invest, vlasništvo optuženog Dragana Žinića i Zavod za izgradnju Budve.

Kuljača lično mi j esaopštio tri firme kojima treba poslati zahtjev da se jave na konkurs; “Del projekt”, vlasnik Senka Deletić, Adria invest, vlasništvo optuženog Dragana Žinića i Zavod za izgradnju Budve, kaže Kunić

“Usmeno sam rekla Kuljači da za priobalni pojas ne može da se izradi urbanistički projekat šoping metodom, jer se tako navodi u zakonu o planiranju, već da mora da se raspiše tender. Međutim, od njega nijesam dobila konkretan odgovor. Kada su stigle ponude, sa Aleksandrom Tičićem, glavnim administratorom, otvorili smo ih u njegovom kabinetu”, navela je ona.

Kao primjere navela je da su prostorni planovi DUP Petrovac, Bečići i Sveti Stefan 2006. godine urađeni preko tendera, a ne šoping metodom. Kuljača je kazao da ima ruskih investitora koji će da plate izradu urbanističkog projekta za Zavalu. Rekla sam da to nije sporno ako neko hoće da donira Opštinu Budva do 2.000 eura, ali ako je više od toga, ta sredstva moraju da se uračunaju u budžetska sredstva”, tvrdi svjedokinja.

Kuljača: Kunićeva zamijenila lik

Punomoćnik Opštine Budva advokatica Spomenka Bilić prigovorila je njenom svjedočenju, navodeći da je pokušala da obmane tužilaštvo i sud, jer je ona ta koja je prekršila zakon o javnim nabavkama. Advokat Borivoje Borović, branilac Rajka Kuljače, smatra da njena izjava nema kredibilitet.

Kuljača: Nikada Miroslava Kunić nije došla u moj kabinet da se protivi zbog šoping metode

“Nikada Miroslava Kunić nije došla u moj kabinet da se protivi zbog šoping metode. Neistinu je rekla da sam joj dao spisak preduzeća - ponuđača. Nikada nijesam dobio službenu zabilješku u kojoj ona navodi da se protivi šoping metodi za Zavalu, i neistina je da se meni obraćala u vezi ovog problema”, kazao je Kuljača. I advokat Borović osporio je postojanje službene zabilješke, i potrošio puno vremena da bi od svjedoka dobio konkretnije odgovore.

“Kuljača je poslušao moj savjet u vezi izrade DEP-a za Dubovicu i Rozino, tako da je taj posao odrađen preko tendera, iako je bio pritisak da se i to obavi šoping metodom”.

“Da li je i kada zavedena vaša službena zabilješka”, pitao je Borović.

“Predala sam je direktno predsjedniku Kuljači i nalazi se u predmetu, tako da nije bilo potrebe da opterećujemo opštinsku administraciju. I sa ovakvom zabilješkom, jasno sam izrazila svoj stav i spremna sam da ga branim”, rekla je Kunić. Advokat Borović se zapitao zašto ovu službenu zabilješku nije notirala u djelovodniku, već je odnijela direktno specijalnom tužiocu, dodajući da je ona morala biti zavedena.

Dragoljub D. Pavićević, direktor Zavoda za izgradnju Budve, kazao je da je neposrednom pogodbom šoping metodom sklopio ugovor sa Opštinom Budva u vezi sa izradom urbanističkog plana za poluostrvo Zavala.

Zavod nije imao kadar, pa je posao dodijeljen Montenego projektu

Objasnio je da je zahtjev da se prijavi na konkurs od Opštine dobio poštom. Pavićević je naveo da je u penziji od kraja 2003, ali da je pregovore sa Opštinom vodio Stevica Dragović, predstavnik većinskog vlasnika Zavoda za izgradnju.

“Vlada je bila većinski vlasnik Zavoda za izgradnju Budve, i svoj paket akcija je prodala Savu Martinoviću, a ovaj “Mediteran projketu”, kojeg je osnovala neka firma iz Irske. Što se tiče ugovora oko izrade urbanističkog projekta Zavale, ja sam potpisao trojni ugovor između Zavoda, Opštine i zainteresovanog investitora “Zavale investa”, ali nikada nisam vidio njihovog predstavnika. Ovaj posao je prema ugovoru trebalo da plati “Zavala invest”, ali od fakture 68.000 eura, samo su nam pola novca platili.

Jutros sam pitao Dragovića šta se desilo sa ostalim novcem. Nijesmo ih tužili zbog neplaćanja”, pojasnio je Pavićević. On je dodao da su stručne službe Zavoda za izgradnju, formirale ponudu za urbanistički projekat, ali kako nisu imali dovoljno stručnog kadra, sklopili su ugovor sa “Montenegro projektom” iz Podgorice.

“Zavod za izgradnju Budve nije imao stručnog kadra da izradi urbanistički plan Zavale, pa smo sklopili ugovor sa “Montenegro projektom” da urade taj DUP. Vjerovatno smo im platili za ovaj posao koji su uradili”, rekao je Pavićević.

Suđenje se nastavlja u četvrtak saslušanjem svjedoka.

Zavod plaćen, a ništa nije radio

Stevica M. Dragović, izvršni direktor “Mediteran projekta” i v.d. Zavoda za izgradnju Budve, kazao je da je posao izrade urbanističkog projekta poluostrva Zavala dobio krajem 2007.

“Naručilac tog posla je Opština Budva, dok je plaćao investitor Zavala invest. Mi smo kao posao prepustili da nam odradi “Montenegro projekat”, dok smo mi potpisali ugovor i ovjerili jer smo nosioci posla”, naveo je Dragović. Na pitanje sudije Valentine Pavličić da bliže objasni kako je kontaktirao sa “Zavala investom”, svjedok je kazao je u njegovu kancelariju došao Slavko Miljković.

“Miljković je lično došao kod mene u kancelariju i pitao da li bi želio da odradimo ovaj posao urbanizacije poluostrva Zavala. Nakon tog sastanka sa Miljkovićem, od Opštine smo dobili zahtjev da šoping metodom izradimo urbanistički plan, pa smo konkurisali samo za poluostrvo Zavala. Ovo je bilo dobro finansijski za nas, tako da smo se prijavili i od Opštine dobili posao.

Međutim, kako je trebalo brzo uraditi urbanizaciju, a mi nismo mogli odmah da završimo, tako da smo sklopili ugovor sa Montenegro projektom, čiji je vlasnik Vasilije Đukanović, koji su obradil plan. Nama je Miljković platio pola iznosa računa, ali mi nismo ništa platili “Montenegro projektu”, vjerovatno je to oni regulisali sa Zavala investom. Nama je Miljković predložio da posao odradimo sa “Montenegro projektom””, kazao je Dragović pojašnjavajući ad se sa Miljkovićem sastao u novembru i decembru 2007. te još dva-tri puta tokom prve polovine 2008.

Ovakvi Dragovićevi odgovori podstakli su zamjenicu specijalnog tužioca Lidija Vukčević, da pita za po kojem je osnovu Zavod za izgradnju Budve bio plaćen ako ništa nije uradio oko izrade urbanizacije Zavale, već je sav posao obavio “Montenegro projekat”.

“Po tom što smo nosioci posla”, naveo je Dragović. Na pitanje sudije Pavličić, da li neko od njegovih bliskih srodnika radi u Opštini, i da li se vodi protiv njega vodi neki sudski postupak, Dragović je kazao da njegov brat Zlatko radi u Sekretarijatu za urbanizam, te da optužen u predmetu “Auto moto društvo Budva” zbog zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem.

Bonus video: