Armstrong se nagodio i izbjegao kaznu od 100 miliona dolara

"Drago mi je što sam riješio ovaj slučaj i krenuo naprijed. Radujem se što ću se posvetiti mnogim sjajnim stvarima u životu - supruzi, djeci, pisanju i filmskim projektima, dobrotvornom radu sa oboljelima od raka..."
129 pregleda 4 komentar(a)
Lens Armstrong, Foto: Reuters
Lens Armstrong, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2018. 10:04h

Posrnuli i osramoćeni američki biciklista Lens Armstrong (46) nagodio se sa saveznom vladom i pristao da plati pet miliona dolara zbog zloupotrebe nedozvoljenih sredstava i tako izbjegao sudski proces i moguću kaznu od 100 miliona dolara.

US Postal, koji je sponzorisao američkog biciklistu, tvrdio je da je Armstrong prevario poreske obveznike prihvatajući milione dolara iz državne agencije, a u isto vrijeme je uzimao nedozvoljena sredstva.

"Takmičar koji namjerno koristi ilegalne supstance ne obmanjuje samo svoje konkurente i obožavatelje, nego i sponzore koji mu pomažu pri sportskim takmičenjima", rekao je državni tužilac.

Dodao je da nagodba pokazuje da su oni koji varaju odgovorni.

S druge strane Armstrong na sporazum gleda kao na pobjedu.

"Drago mi je što sam riješio ovaj slučaj i krenuo naprijed. Radujem se što ću se posvetiti mnogim sjajnim stvarima u životu - supruzi, djeci, pisanju i filmskim projektima, dobrotvornom radu sa oboljelima od raka..."

Armstrong je naglasio da je želio da sa US Postal Serviceom zakopa "ratnu sjekiru", iako vjeruje da je njihova akcija "neutemeljena i nepravedna", prenosi agencija Hina.

"Prije pet godina sam preuzeo punu odgovornost za svoje greške i pokušao da se iskupim. Svaki put kada sam sjedio za volanom tima US Postal, jurio sam svim srcem i uvijek sam bio ponosan što sam nosio njihov grb na grudima", rekao je bivši biciklista.

Njegov bivši timski kolega Flojd Lendis koji je 2010. priznao uzimanje dopinga i optužio Armstronga da je radio isto, kao "zviždač" ima pravo na 25 odsto nagodbe.

Armstrong je prvo odbacivao sve Lendisove tvrdnje, ali je u januaru 2013. godine gostujući kod američke tv voditeljke Opre Vinfri priznao dugogodišnje uzimanje dopinga.

Posrnuli biciklist kojem je oduzeto sedam pobjeda na najprestižnijoj trci svijeta Tur d Frans i olimpijska medalja iz Sidneja, otvorio je dušu izjavivši da je sistematski uzimao nedozvoljene stimulanse i koristio transfuziju krvi.

Priznao je da je počeo da se dopinguje 90-tih. Otkrio je i da je bio vođa dopinga u američkoj ekipi US Postal.

Priznao je uzimanje testosterona, hormona rasta i drugih sredstava, a moć i snagu povećavao je i transfuzijama krvi.

Bonus video: