Ogoljena priča o fatalnoj ljubavi na Mostri

Arnold je ozbiljna zvijezda novog britanskog filma, autorka filmova “Red Road” i “Aqvarius”, filmova koji se u potpunosti razlikuju od njenog najnovijeg ostvarenja
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2011. 14:14h

Roman “Orkanski visovi” Emili Bronte jedan je od evergrina romantičarske kulture i djelo koje je u XX vijeku imalo toliko ekranizacija od Holivuda do Japana.

Radikalna verzija “Orkanskih visova” Britanke Andree Arnold, koja je prikazana na Mostri izazvala je burne ovacije.

Arnold je ozbiljna zvijezda novog britanskog filma, autorka filmova “Red Road” i “Aqvarius”, filmova koji se u potpunosti razlikuju od njenog najnovijeg ostvarenja.

“Priču o slugi Hitklifu koji se fatalno zaljubio u kćerku svoga gazde Andrea Arnold je kao prvo ogoljela od svih višaka, izbacila čitav drugi dio romana i niz sporednih likova, te se koncentrisala na fatalnu, destruktivnu ljubav dvoje glavnih junaka.

Drugo, likove je pomjerila i klasno, pa se radnja ne zbiva na gospodskom imanju, nego u familiji jorkširskih ovčara koji žive tek nešto bolje od svoje stoke. Treći i za mnoge najneočekivaniji pomak Arnold je napravila time što je Hitklifa od Roma pretvorila u Afrikanca, čime je njegovoj klasnoj dodala i rasnu izopštenost.

Tome treba dodati i njen rediteljski stil koji bi naizgled prije odgovarao ratnom dokumentarcu nego Emili Bronte: s pokretnom, nervoznom kamerom, često van fokusa, s puno neočekivanih rezova”, prokomentarisao je najnovije ostvarenje Andree Arnold, filmski kritičar Jurica Pavičić, a prenosi “Jutarnji list”.

Uz “Orkanske filmove” glavni program donio je i “Krticu”, crnohumorni, nasilni, radikalno mizantropski film osvete japanskog kult-režisera Siona Sona.

Posebnu pažnju filmske kritike u Veneciji privukao je film “Ja sam Li” koji se bavi Kineskinjom izgubljenom u venetskoj laguni, a u njemu glumi Rade Šerbedžija.

Film “La bas” Gvida Lombradija prati regrutaciju ilegalnih imigranata u dilovanje droge, a film “Selo od kartona” djelo je jednog od najvećih aktivnih italijanskih klasika, pobjednika Kana i Venecije, osamdesetogodišnjeg Ermana Olmija.

Bonus video: