Džulijan Barns favorit za Bukera po kladionicama

Dobitnik nagrade Buker, koja je prošle godine dodijeljena Hauardu Džejkobsonu za “The Finkler Question”, biće proglašen 18. oktobra
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2011. 13:55h

Prestižnu književnu nagradu Buker za 2011. godinu dobiće jedan od šestoro pisaca u užem izboru, među kojima je i Džulijan Barns, koji je već proglašen favoritom na kladionicama, a nominovan je za roman “The Sense of an Ending”.

U užem izboru za nagradu vrijednu 50.000 funti su i Stefan Kelman, nominovan za debitantski roman “Pigeon English”, te Karol Birč, koja je nominovana za “Jamrach's Menagerie”. Patrik DeVit bi mogao da dobije nagradu za roman “The Sisters Brothers”, Isi Eduđan za “Half Blood Blues” i AD Miler za debitantski roman “Snowdrops”.

Dobitnik nagrade Buker, koja je prošle godine dodijeljena Hauardu Džejkobsonu za “The Finkler Question”, biće proglašen 18. oktobra.

Kladionice “William Hill” i “Ladbrokes” su, osim Barnsa, proglasile favoritom i Karol Birč.

Barns je do sada bio tri puta u užem izboru (1984. za “Flaubert's Parrot”, 1998. za “England, England” i 2005. za “Arthur and George”).

Bez Holingharsta u izboru

U uži izbor sada nije prošao Alan Holingharst, čiji je roman “The Stranger's Child” bio do sada među favoritima kladionica.

Prema navodima predsjedvajuće žirija, dame Stele Rimington, nije bilo lako sačiniti uži izbor od ukupno 13 naslova na široj listi.

“Žao nam je što smo izostavili neke odlične knjige. Ali, na kraju, brzo smo se složili da su ovih šest knjiga najbolje”, rekla je Rimington.

U žiriju su, osim nje i novinar i pisac Metju d'Ankona, autorka Suzan Hil, autor i političar Kris Mjulin i Gejbi Vud iz lista “Telegraph”.

Dvoje autora su iz Kanade -Eduđan i DeVit, a ostali su britanski državljani. Četiri nominovana romana su pritom objavili nezavisni izdavači. Svi autori u užem izboru dobijaju 2.500 funti.

Barnsov roman je o čoveku u srednjim godinama i putevima kojima su pošli on i njegovi prijatelji iz djetinjstva.

Roman Carol Birč “Jamrach's Menagerie” zasnovan je na istinitom događaju - potonuću jednog broda u Eseksu 1820. godine. Ona je bila u širem izboru 2003. godine, kada je nominovana za roman “Turn Again Home”.

Debitantski roman Kelmana “Pigeon English” govori o 11-godišnjaku koji se sa majkom i sestrom seli iz Gane u London. Priča prati njega i njegove prijatelje koji pokušavaju da istraže ubistvo jednog lokalnog dečaka.

Širi izbor - 138 knjiga

Milerov triler “Snowdrops” otkriva tamne strane Moskve, a inspirisan je njegovim boravkom u ruskoj prestonici.

Roman “Half-Blood Blues” počinje nestankom jednog džez muzičara 30-ih godina prošlog vijeka u Berlinu, nakon što su nacisti preuzeli kontrolu na ulicama.

“The Sisters Brothers”, drugi roman DeVitta, smješten je u kontekst kalifornijske zlatne groznice polovinom 19. vijeka, i prvi je vestern roman koji se našao u užem izboru za Bukera.

Među autorima u širem izboru bili su, osim Holingarsta, i Sebastian Beri, Alison Pik, Ivet Edvards, Patrik Mekginis, Džejn Rodžers i D.J. Tejlor.

Žiri je sačinio širi izbor od ukupno 138 knjiga.

Nagrada Buker prvi put je dodijeljena 1969. godine (PH Njubi za “Something To Answer For”), a 1974. i 1992. dobila su je po dva romana.

Sajt nagrade Buker je www.themanbookerprize.com

Bonus video: