Predavanje o Ingmaru Bergmanu

Akademik Nenad Vuković govorio je juče na temu “100 godina od rođenja Ingmara Bergmana”
0 komentar(a)
Ingmar Bergman tribina, Foto: CANU
Ingmar Bergman tribina, Foto: CANU
Ažurirano: 20.04.2018. 07:23h

Akademik Nenad Vuković juče je na naučnoj tribini u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti održao predavanje na temu: “100 godina od rođenja Ingmara Bergmana”.

Centralna proslava povodom 100 godina od rođenja i 11 od smrti švedskog režisera, scenariste i producenta, biće održana 14. jula u Stokholmu. U planu je i objavljivanje velikog Bergmanovog djela u šest knjiga sa predgovorom dobitnika Nobelove nagrade Žan-Mari le Klezio. Program proslave se planira sa posebnom pažnjom, i, osim spomenutog, sadržaće filmske retrospektive, pozorišne predstave, izložbe, performanse...

“Nije osjećao samoću, nije mu smetala, vjerovao je u svoj rad, a u sve drugo mogao je da sumnja. Stvarao je i govorio: ‘Moja granica stvaranja je – granica smrti’. Vidio je sebe do kraja života kao usamljeno, ozbiljno dijete, omađijano kinematografskim čudom’. Sada su naglašene tvrdnje da granice za ono što je stvorio nema. Danas Bergmana u Skandinaviji vide rame uz rame sa Augustom Strindbergom, Henrikom Ibzenom. Vide ga zagledanog u Munkove slike, dok sluša Griga”, istakao je akademik Vuković.

Svjetska slava švedske kinematografije vezana je za njegovo ime. U pozorištu se bavio Šekspirom i izazovnim zemljakom Strindbergom. Radio je i televizijske serijale, a posebno interesantan je i kao pisac”. Bergman je dobitnik je svih velikih nagrada svijeta: tri Oskara, dva Zlatna medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu, šest nagrada na Kanskom filmskom festivalu... Bio je počasni član Američke akademije umjetnosti i nauke (od 1961); komandir Legije časti (1985).

Bonus video: