"Noć knjige" širom Crne Gore

Manifestacija kojom se obilježava Svjetski dan knjige 23. aprila, održava se po peti put
150 pregleda 0 komentar(a)
Noć knjige, Foto: Jelena Kontić
Noć knjige, Foto: Jelena Kontić
Ažurirano: 20.04.2018. 07:14h

Svjetski dan knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. aprila širom svijeta, po peti put će biti obilježen i u Crnoj Gori manifestacijom “Noć knjige” čiji je koordinator Nevladina organizacija “Kultura plus” koja okuplja zainteresovane učesnike, promoviše njihove programe i pruža organizacijsku podršku manifestaciji. Ove godine partner Kulture plus je i Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO.

Književnik Aleksandar Bečanović, prošlogodišnji dobitnik nagrade Evropske unije za književnost, za knjigu “Arcueil”, promovisaće svoja djela uoči Noći knjige u Podgorici. Poslanica Evropske unije iz Brisela, Julija Belgrado i crnogorski književnik i publicista Balša Brković gostovaće na ovom događaju u ponedjeljak 23. aprila u podgoričkoj Gradskoj knjižari u Ulici Ivana Vujoševića 33, od 20.30 časova, najavila je koordinatorka manifestacije Marta Mihičić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

“Ove godine podstaknuli smo inicijativu ‘Poezija u eteru’ kojoj se priključilo 12 radio-stanica širom Crne Gore na kojima će se čitati poezija. Takođe, imamo i akciju “Pivo uz knjigu - zašto da ne?” gdje naš sponzor Pivara Trebjesa daruje čitaoce Nikšićkim pivom u knjižarama koje učestvuju u ‘Noći knjige’”, predstavila je Mihičić.

Tok dana najavljeni su razni popusti, gostovanja poznatih pisaca, scenski nastupi, kvizovi, recitali i mnogo drugih zanimljivosti. Posebna novina su programi koji će biti upriličeni u klubovima Skadar i Sejdefa u Podgorici, ali i parkovima, muzejima, bioskopima, obrazovnim ustanovama širom države, kao i program na Crnom jezeru. Posebna pažnja, ove godine, posvećena je i temi “Budućnost knjige”, ističu organizatori. U manifestaciji učestvuje više od 100 institucija, udruženja i organizacija, a to je dvaput više nego 2017.

Na konferenciji za medije govorile su i rukovodilac Narodne biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković” iz Bara Mila Čordašević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat, mr Dubravka Nikčević i profesorica maternjeg jezika Gimnazije “30. septembar” iz Rožaja Mirsada Šabotić, koje su predstavile program u svojim gradovima.

Bonus video: