Priča o staklu - "Dodir vatre"

Arheološka izložba biće otvorena večeras u 19 časova u hercegnovskoj Galeriji “Josip Bepo Benković”
95 pregleda 0 komentar(a)
Dodir vatre
Dodir vatre
Ažurirano: 20.04.2018. 07:25h

Arheološka izložba “Dodir vatre”, priča o staklu iz muzejskih zbirki Crne Gore, autora istoričara umjetnosti - arheologa Dragana Radovića i arheologa Miloša Živanovića biće otvorena večeras u 19 časova u Galeriji “Josip Bepo Benković” u hercegnovskom Starom gradu. Izložbu će otvoriti autor Dragan Radović.

“Veličanstvene epohe antike i srednjeg vijeka ostavile su iza sebe blistava djela zanatske i umjetničke izrade i obrade predmeta od stakla sakralne ili profane namjene, koja su tokom arheoloških istraživanja otkrivena na mnogobrojnim lokalitetima u Crnoj Gori. Nastali tehnikom livenja ili duvanja i ukrašeni različitim tehnikama dekoracije, ovi predmeti govore o visokim umjetničkim dometima staklarskih radionica velikih gradskih centara, kao i staklarskoj produkciji provincijalnih radionica”, saopštili su organizatori. Na 20 štampanih panoa kroz kvalitetnu fotografiju i jasan tekst, nakon višegodišnjeg studijskog rada, autori dočaravaju neiscrpno bogatstvo artefakata antičkog i srednjovjekovnog perioda koji se nalaze u postavkama crnogorskih muzeja, ali i one koji se, skriveni od pogleda javnosti, nalaze u depoima i privatnim kolekcijama.

Prvi put izložba je bila predstavljena u Podgorici 2016. godine, a gostovala je u Budvi, Kotoru i Trebinju.

Izložba koju organizuju u saradnji JU “Muzeji i galerije Podgorice” i Gradski muzej “Mirko Komnenović” biće otvorena do desetog maja.

Bonus video: