Evropljani pate od mentalnih poremećaja

Utvrđeno je da samo trećina mentalno oboljelih prima terapiju ili potrebne ljekove
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2011. 17:53h

Stanovnici Evrope su veoma skloni mentalnim i neurološkim bolestima - 165 miliona njih, ili 38 odsto populacije, svake godine pati od nekog od stotinak poremećaja, među kojima su najčešći depresija, anksioznost, nesanica ili demencija, ukazuje jedno skorašnje istraživanje.

Ovim trogodišnjim međunarodnim istraživanjem, kojim je rukovodio Hans Ulrih Vitšen, direktor Instituta za kliničku psihologiju i psihoterapiju Drezdenskog univerziteta, su bili obuhvaćeni stanovnici 27 članica EU i građani Švajcarske, Norveške i Islanda, odnosno populacija od 514 miliona, izvještava Rojters.

Utvrđeno je da samo trećina mentalno oboljelih prima terapiju ili potrebne ljekove, pa se i zbog toga ekonomsko-socijalni troškovi ovih oboljena mjere stotinama milijardi eura, budući da oboljeli često postaju nesposobni za rad i da se porodice raspadaju.

I kada se prima terapija, to obično bude sa nekoliko godina zakašnjenja, pri čemu se često ne koriste najpreporučljiviji ljekovi, ističe Vitšen, dodajući da i mnoge farmaceutske firme nerado ulažu u istraživanja o tome kako mozak funkcioniše i kako mentalni poremećaji utiču na ponašanje ljudi.

Posljednja prethodna analiza mentalnih poremećaja u EU je obavljena 2005. godine. Njome je bio obuhvaćen oko 301 milion stanovnika, pri čemu je utvrđeno da 27 odsto tadašnje populacije Unije pati od mentalnih bolesti.

Tada procjenjeni troškovi neuroloških poremećaja u EU su iznosili oko 386 miliona eura godišnje.

Učesnici najnovijeg isttraživanja ističu da je od bitne važnosti da se utvrde načini rane identifikacije potencijalnih pacijenata s mentalnim poremećajima, kako bi liječenje što ranije počelo i dalo bolje rezultate, između ostalog omogućavajući da se očuva radna sposobnost oboljelih.

Bonus video: