Dugovječnost je nasledna?

Tokom istraživanja praćeno je zdravstveno stanje 440 muškaraca i žena, koji su imali bar jednog roditelja koji je živio 100 godina ili duže i 192 osobe čiji su roditelji bili prosječnog životnog vijeka.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2011. 12:40h

Ljudi koji dožive duboku starost možda zaista imaju "dobre gene" koje prenose na svoju djecu, rezultat je istraživanja stručnjaka Univerziteta u Bostonu.

Djeca stogodišnjaka pokazuju tendenciju da žive duže i da kod njih postoji znatno manja vjerovatnoća nego kod njihovih vršnjaka da obole od dijabetesa, dožive infarkt ili šlog, pokazali su rezultati studije sprovedene na više od 600 ispitanika.

Svojstvo potomaka stogodišnjaka stručnjaci su nazvali "kardiovaskularnom prednošću" u odnosu na vršnjake koja, što je čovjek stariji, više dolazi do izražaja.

Nova studija ukazuje da možda ipak postoji fiziološki razlog zbog kojeg se dugovečnost u pojedinim porodicama prenosi s koljena na koljeno.

Tokom istraživanja praćeno je zdravstveno stanje 440 muškaraca i žena, koji su imali bar jednog roditelja koji je živio 100 godina ili duže i 192 osobe čiji su roditelji bili prosječnog životnog vijeka. Prosječna starost ispitanika na početku studije bila je 72 godine.

Tokom naredne četiri godine, potomci stogodišnjaka bili su pod 81 odsto manjim rizikom od smrti i znatno manjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih problema i dijabetesa.

Samo 0,7 odsto potomaka stogodišnjaka tokom četiri godine trajanja studije doživjelo je infarkt, prema čak 3,5 odsto u kontrolnoj grupi.

Bonus video: