Nikola Gvozdenović i Maja Čakalović izlagali u Tirani

I na ostale tri izložbe “Boje Granica”, Crnu Goru su predstavljali Barani-u italijanskoj Mesanji slikar Muharem Muratović i vajar Nenad Šoškić
188 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2011. 13:41h

Međunarodna “Umjetnička galerija-Boje granica” zatvorena je izložbom u galeriji Nacionalnog istorijskog muzeja Albanije.

Izložbu je otvorio albanski ministar kulture, sporta, turizma i omladine Aldo Bunči.

U Tirani su, pored albanskih umjetnika, svoje radove izložili Nikola Gvozdenović–Gvozdo i Maja Čakalović.

I na ostale tri izložbe “Boje Granica”, Crnu Goru su predstavljali Barani-u italijanskoj Mesanji slikar Muharem Muratović i vajar Nenad Šoškić, dekan cetinjskog FLU, u grčkoj Tesportiji vajar Mijo Mijušković i grafičar Jelena Jovančov, a u Baru svo šestoro umjetnika.

"Odnosi Crne Gore i Albanje su najbolji u cijeloj regiji, ovo su dva prijateljska naroda, što se osjeti čim se približite granici. To je pravi komšijski osjećaj i drago mi je što su sa nama crnogorski umjetnici. Osim što okuplja slikare regiona, ova izložba omogućava i vašim i našim umjetnicima da izlažu svoja djela u zemljama EU", rekao je ”Vijestima” nakon izložbe ministar Bunči.

Treba poznavati komšije

Brojne zvanice je u galeriji najvećeg albanskog muzeja pozdravio i gradonačelnik centralne opštine grada Tirana Arben Tafaj.

Nikola Gvozdenović-Gvozdo kazao je “Vijestima” da je izabrao da svoje radove izloži u Albaniji “jer je komšijska zemlja, a treba poznavati svoje komšije”.

"Smatram da je to za svakog umjetnika plus više, prilika da se upoznaju nove autorske poetike", navela je Čakalović.

Mlada vajarka Maja Čakalović rekla je “Vijestima” da je izlaganje “korak naprijed”, ističući da joj je drago što joj se pružila šansa da izlaže u inostranstvu.

"Smatram da je to za svakog umjetnika plus više, prilika da se upoznaju nove autorske poetike", navela je Čakalović.

Njena sugrađanka Jelena Jovančov, koja je u Tiranu došla nakon izlaganja u Tesportiji kazala je da se “mora izlagati napolju, da se ne nastupa samo u lokalnim okvirima, da se steknu novi kontakti”.

Selektorka crnogorske likovne reprezentacije u “Bojama granica” mr Anastazija Miranović, rekla je ”Vijestima” da je regionu prikazan bitan segment likovnog stvaralaštva Crne Gore.

"U Tirani smo se tako predstavili preko jednog doajena i stvaraoca zrele generacije, te preko mlade umjetnice stasale na cetinjskoj Akademiji koja unosi novu energiju", rekla je ona ističući mediteranski kontekst i poetiku umjetnika.

“Umjetnička galerija - Boje granica” je projekat koji se odvija kao segment internacionalnog kulturnog projekta „TurGrate 2“.

U jadranskom IPA projektu „TURGATE 2“ partneri sa crnogorske strane su NTOCG i Turistička organizacija Bar koja je odabrala umjetnike, a cilj je valorizacija prirodnih i kulturnih prekograničnih resursa. “Turgate2” biće realizovan do kraja 2013, budžet projekta je 2,5 miliona eura, od čega Crnoj Gori pripada 450.000 eura.

Za aktivnosti Turističke organizacije Bar opredijeljeno je 220.000 eura, a za NTOCG 230.000 eura. TO Bar i NTO su uključeni u projekat od strane vodećeg partnera iz Italije, organizacije „Udruženo djelovanje u promociji održivog razvoja turizma-„TURGATE 2“, a ostali partneri su iz Albanije i Grčke

Galerija

Bonus video: