Vrijeme je da prestane praksa izbjegavanja odgovornosti

"Nastala šteta je i obaveza da se pitanje skladištenja privremeno oduzetih vozila konačno bezbjednije riješi u Podgorici, ali i ostalim sredinama", rekao je Zeković
0 komentar(a)
Zapaljeni automobili, Foto: Savo Prelević
Zapaljeni automobili, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.09.2011. 15:46h

Istraživač kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori Aleksandar Zeković smatra da je neophodno u što kraćem roku napraviti procjenu uništenih vozila u požaru na Ćemovskom polju, kako bi isplata štete bila planirala budžetom za narednu godinu.

U požaru koji je 10. avgusta izbio na Ćemovskom polju, na skladištu privremeno oduzetih automobila, u potpunosti je uništeno 765 vozila, dok je 48 djelimično oštećeno.

Zeković je kazao agenciji MINA da svi koji budu nezadovoljni ponuđenim iznosom mogu pokrenuti postupak za naknadu štete.

Policija je, dodaje Zeković, iskazala sumnju da je požar izazvao nesavjesni građanin

Na taj način bi, smatra on, proces mogao biti ubrzan, što bi povećalo zadovoljstvo građana i povjerenje u sistem.

„Nastala šteta je i obaveza da se pitanje skladištenja privremeno oduzetih vozila konačno bezbjednije riješi u Podgorici, ali i ostalim sredinama“, ocijenio je Zeković.

On je podsjetio da je policija saopštila da je požar nastao na livadi sa rastinjem, a da se uz pomoć vjetra proširio na lokalitet sa uskladištenim vozilima.

Zašto godinama nije vršen nadzor?

Policija je, dodaje Zeković, iskazala sumnju da je požar izazvao nesavjesni građanin.

Do sada nije poznato da li je pokrenuto pitanje odgovornosti u mjerodavnim institucijama zbog nepreduzimanja službenih mjera i radnji

„Nijedan državni organi nije saopštio zašto lokacija na kojoj su se skladilištila privremeno oduzeta vozila, isključena iz saobraćaja, nije zadovoljavala propisane zaštitne i protivpožarne mjere“, upozorio je on.

Prema riječima Zekovića, javnosti nije poznato zašto godinama nije vršen inspekcijski nadzor nad tom skladišnom lokacijom kada je u pitanju primjena mjera zaštite od požara, eksplozija i drugih rizika koji mogu ugroziti ljude i materijalna dobra. „I zašto je tolerisan rad skladišta bez elemenatrnih propisanih uslova“.

On je dodao da do sada nije poznato da li je pokrenuto pitanje odgovornosti u mjerodavnim institucijama zbog nepreduzimanja službenih mjera i radnji i nesavjesnog rada u službi.

„Vrijeme je da prestane praksa izbjegavanja odgovornosti i prebacivanja kompletnog tereta na građane, koji će preko državnog budžeta, platiti nesavjestan rad državnih službenika“, zaključio je Zeković.

Bonus video: