Joksimović: Pokazali smo karakter

"Raduje me što su momci pokazali karakter, i nijesu gubili glavu u trenucima kada je protivnik priprijetio, ili osvojio set u kojem smo mi dugo vodili", kaže Joksimović.
114 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Joksimović, Foto: Boris Pejović
Ivan Joksimović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.09.2011. 20:11h

Obećano - urađeno. Niko u taboru odbojkaške reprezentacije, od selektora do igrača, nije sumnjao u uspjeh u dvomeču sa Makedonijom, u eliminacionoj rundi kvalifikacija za Olimpijske igre u Londonu. Izabranici Ivana Joksimovića su u Pljevljima slavili 3:1, a onda i u Skoplju bili bolji (3:2).

Crna Gora je, tako, plasirala na jedan od od pretkalifikaciona turnira (grupa A), na kojem će još igrati i četiri selekcije sa Evropskog prvenstva u Češkoj i Austriji (od 10. do 18. septembra), te Španija, koja je u eliminacionoj rundi bila bolja od Danske. Sa tog turnira, koji se od 22. do 27. novembra igra u Bugarskoj, samo prvoplasirana ide u posljednji krug kvalifikacija za Igre u Londonu…

"Plasmanom u narednu rundu kvalifikacija ispunili smo prvi cilj. Znali smo da protiv Makedonije neće biti lako, ali smo, takođe, vjerovali u naš kvalitet i rad od našeg prvog okupljanja 21. aprila. U revanšu u Skoplju smo znatno popravili igru u odnosu na prvi meč u Pljevljima, ali je i rival bio jači i motivisaniji pred svojim navijačima, zbog čega je meč bio veoma uzbudljiv. Ipak, na vrućem terenu smo ostvarili pobjedu, koja je, strateški gledano, jako bitna za nas. U pretkvalifikacijama, u kojima ćemo odigrati tri, eventualno četiri utakmice, imaćemo priliku, što je drugi cilj, da naš talenat i potencijal “izmjerimo” sa najjačima, i vidimo gdje se nalazimo u odnosu na ekipe iz vrha. To će, itekako, biti korisno za naš napredak, posebno mlađih igrača", kaže za “Vijesti” selektor Ivan Joksimović.

Naši seniori su u oba meča imali dosta oscilacija, dozvolivši često protivniku da se vraća u setove za koje se činilo da će Crna Gora lako riješiti u svoju korist. „Crveni“ su u revanšu izgubili drugi set u kojem su vodili 18:10 i 23:19, u trećem su Makedonci prišli na 22:24, iako su gosti vodili 15:9 i 18:12, dok početno vođstvo u četvrtom setu (8:4) nije bilo dovoljno za trijumf u četiri seta. Ipak, pobjeda u oba meča nijednog trenutka nije dolazila u pitanje, a demonstracija sile viđena je u petom, odlučujućem setu drugog meča u kojem su Ćulafić i drugovi rivala ostavili na samo četiri poena...

"Evidentno je da imamo oscilacija u igri, i to je nešto na čemu treba još da radimo. Ipak, raduje me što su momci pokazali karakter, i nijesu gubili glavu u trenucima kada je protivnik priprijetio, ili osvojio set u kojem smo mi dugo vodili. Pokazali su pravu snagu u petom setu, iako je Makedonija dobila set prije toga i trebala biti u psihološkoj prednosti. Uz plasman u narednu rundu, to je najveći dobitak, kao i činjenica da pobjeđujemo sa, praktično, čitavom ekipom, a ne samo jednom postavom", dodaje Joksimović.

Odluka Joksimovića da podmladi reprezentaciju za sada daje rezultat. Ako se računaju i kontrolne utakmice, Crna Gora je pod njegovim vođstvom upisala 10 pobjeda i jedan poraz, od Grčke, u kojem je naša selekcija imala vođstvo od 2:1 i 18:13 u četvrtom setu...

"Još kada sam došao na mjesto selektora najavio sam podmlađivanje ekipe i širenje baze. Smatrao sam i dalje smatram da, uz nekoliko iskusnijih igrača, šansu treba da dobiju mlađi igrači koji, po meni, imaju perspektivu i od kojim dosta očekujemo u budućnosti. Mislim da je to jedini put kako bismo stvorili reprezentaciju na duže staze", zaključio je selektor odbojkaša.

Milivojević: U Bugarskoj nas niko neće potcijeniti

"Iskreno, zadovoljan sam pobjedom u Skoplju, ali nisam zadovoljan kako smo igrali u pojedinim setovima, jer smo preveliku pažnju posvećivali sudijama i reakcijama makedonskih igrača, zbog čega je dolazilo do pada u igri. Međutim, kada je bilo najpotrebnije, u taj-breku, uspjeli smo da se izdignemo iz svih tih problema, da zaboravimo na nervozu, i pokazali smo da je utakmica trebala da se završi prije petog seta. Uspjeh je što smo prošli Makedonce, ne zbog snage rivala, već zbog rada koji su više od mjesec dana odradili na najvećem mogućem nivou. Presudna je bila odlična atmosfera ekipi i želja za dokazivanjem. Dobili smo priliku da u narednoj rundi kvalifikacija igramo sa jačim protivnicima, a to će značiti i nama starijima, a kamoli mlađim igračima. Ne znamo ko će nam biti rivali, ali vjerujem da ćemo moći da se donekle ravnopravno nosimo sa protivnicima. Ne mogu da kažem da ćemo proći i tu rundu, ali sam siguran da nas nakon ovih mečeva sa Makedonijom niko neće potcijeniti", kazao je “Vijestima” primač servisa Aleksandar Milivojević.

Bonus video: