So zaglupljuje?

Korišćenje većih količina soli i smanjena tjelesna aktivnost najgora su kombinacija za mozak, a iznenadićete se kad saznate gdje se sve mogu pronaći veće količine soli
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2011. 11:12h

Jedno novo istraživanje pokazalo je da nas korišćenje soli može zaglupiti, piše shine.yahoo.com. Nije prvi put da se tjelesne aktivnosti povezuju s boljim moždanim funkcijama, ali konzumacija soli možda bi vam, u tom pogledu, mogla biti novost.

Naučnici nisu proučavali mehanizme na koje nas so zaglupljuje (ako je to uopšte istina), ali su otkrili vezu između "sjediočkog" načina života, visoke potrošnje natrijuma i smanjenja kognitivnih funkcija.

Treba li, dakle, odložiti slanik?

Ako volite slaniju hranu, a ne volite vježbati, odgovor je - da. Veza između soli i moždanih funkcija nije toliko čvrsta, ali su rezultati studije Longitudinal Study on Nutrition and Successful Aging pokazali jaku korelaciju između unosa soli, niske fizičke aktivnosti i opadanja moždanih funkcija u poznijim godinama.Čak i nakon što su u obzir uzeti drugi faktori, poput obrazovanja i prehrambenih navika.

Istraživači ne tvrde da je so sama po sebi odgovorna za 'nagrizanje' sive mase, ali je uglavnom vide kao marker koji doprinosi opštem stanju zdravlja. Natrijum je povezan s krvnim pritiskom, a mnogi smatraju da loše utiče i na kosti, te na opšte zdravlje srca. Dokazano je da uzrokuje visok krvni pritisak.

Ali ima tu i dobrih vijesti, posebno za one koji su fizički aktivni. Prema riječima glavne autorke pomenutog istraživačkog projekta Kerol Grivud, ljudi koji vježbaju su zaštićeni od negativnih posljedica, bez obzira na unos soli. Ono što je važno je održavanje kardiovaskularnog sistema, a koristi od vježbe će prevagnuti nad bilo kojim negativnim učinkom soli.

Gdje sve možete pronaći neočekivano velike količine soli?

Gotovi kolači

Iznenadićete se, ali nerijetko ćete u prodavnicama naići na mafine koji sadrže i do 500 mg soli.

Svježi sir

Kad se pomisli na zdravu ishranu, mnogima je on pred očima, u svega par komadića se može naći i 900 mg soli.

Ljekovi

Imate PMS, pa posegnete za nekim od nesteroidnih ljekova protiv upala, ali svi oni (poput ibuprofena) imaju visok procenat soli.

Pileća prsa

I to ne pečena ili pohovana. Većina supermarketa prodaje pileća prsa kod kojih je kao dodatak, u većoj ili manjoj mjeri, prisutan natrijum. To znači da se u jednoj porciji može naći i 400 mg soli.

Kečap

Izgleda tako bezazleno, ali jedna kašičica sadrži oko 190 mg natrijuma. Dodajte tome porciju pomfrita i već ste prešli 500 mg.

Preliv za salatu

Samo dvije kašičice italijanskog preliva za salatu sadrže gotovo 500 mg soli, a dvije kašičice i nisu puno.

Konzervirani pasulj

U šoljici konzerviranog pasulja ima više od 700 mg soli.

Umak od paradajza

Paradajz je pun likopena, snažnog antioksidansa. Likopena ima i u umaku od paradajza, ali i soli. Šoljica umaka od paradajza sadrži gotovo 1.500 mg natrijuma.

Galerija

Bonus video: