Akcija Magnet: Svjedok iz Berana kazao da je lažno optužio dr Mikulića

Htio sam da častim 100 eura dr Mikulića, jer me pregledao bez uputa. Lično mi je uručio nalaz, ali mu nisam dao nikakav novac
553 pregleda 0 komentar(a)
Magnetna rezonanca, Foto: Arhiva "Vijesti"
Magnetna rezonanca, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.09.2011. 08:13h

Prim. dr Milanka Raičević, direktorica Centra za radiološku dijagnostiku u Kliničkom centru Crne Gore, na suđenju radiologu dr Andriji J. Mikuliću, optuženom za primanje mita od pacijenata za snimanje magnetnom rezonancom, kazala je da je dr Mikulić odličan kao stručnjak. Ona je juče pred krivičnim vijećem sudije Ratka Ćupića u Višem sudu u Podgorici, objasnila da za radiologe ne postoje neradni dani.

“Za hitne preglede ne postoje neradni dani. Svaki dan po 12 sati se snimaju pacijenti magnetnom rezonancom, pa i subotom i nedjeljom. Dešava se da zbog hitnosti preglede obavljamo i bez uputa izabranog ljekara. Dešava se da i bez uputa i preko reda obavimo preglede, pa i kada nije hitan slučaj. Uradimo tako kada traži kolega ljekar, tako i vi učinite nešto za kolegu sudiju. Pa i vi ste ljudi. Voljela bih da nije tako, ali dešava se. Rijetko, ali se dešava da vratimo nekog bez uputa, ako nije hitan slučaj i to je naša procjena bolesti”, kazala je dr Raičević. Advokat Marko Dakić, branilac dr Mikulića, pitao je da li za uspješno obavljen posao dobija poklon ili flašu viskija.

“Desi se ponekad da dobijem cvijeće ili nekada flašu viskija od 20, 30 ili 40 eura vrijednosti”, potvrdila je dr Raičević.

“Desi se ponekad da dobijem cvijeće ili nekada flašu viskija od 20, 30 ili 40 eura vrijednosti”, potvrdila je dr Raičević

Svjedok dr Milan Stojanović, radiolog iz Berana, kazao je da je pacijent Radosav Spalević dugo godina imao problem sa kičmom, te da nije mogla da se uspostavi dijagnoza. Zbog toga je preporučio da ga pregleda dr Mikulić.

“Jedini način da se otkrije Spalevićeva bolest je magnetna rezonanca. I on nije jedini kojeg sam preporučio kod dr Mikulića. Mog kuma fudbalera Vučetića iz FG “Berana”, koji je imao povredu zgloba koljena, poslao sam u Podgoricu, kojeg je Mikulić pregledao na moju preporuku. Dr Mikulić je pregledao Spalevića kao moj kolega, dodajući da će napraviti pretrage i snimiti Spalevića bez uputa. Nije bilo govora o novcu, da treba da plati, osim da pođu negdje na piće ili na ručak”, naveo je Stojanović.

Svjedok Radoslav Spalević iz Berana, rekao je da se osramotio pred Bogom i pred dr Mikulićem, kojeg je, kako je priznao, lažno optužio kada je svjedočio pred specijalnim tužiocem u Podgorici, da mu je dao novac za pregled magnetnom rezonancom. On je naveo da unazad četiri godine ima zdravstvene probleme sa kičmom, pa je snimke odnio kod dr Stojanovića.

“Broj mobilnog telefona dr Mikulića dao mi je dr Stojanović. Kada sam došao u KBC u Podgorici, dao sam nalaze da ih dr Mikulić pogleda, a zatim me uputio na magnetnu rezonancu. Kada je završen pregled, dao mi je snimak i otišao sam. Možda sam se ogriješio kod Boga i kod ovog čovjeka, jer mu nisam dao novac za ovaj pregled. Imao sam namjeru da ga častim, a tih 100 eura ostalo je u zdravstvenoj knjižici mog djeteta, mada sam mislio da se nalaze u mojoj knjižici”, kazao je Spalević, koji je opisao kako je uhapšen u Beranama.

Htio sam da častim 100 eura dr Mikulića, jer me pregledao bez uputa. Lično mi je uručio nalaz, ali mu nisam dao nikakav novac. Obrukao sam se pred Bogom što sam napao čovjeka, a obrukao sam se i što ga nisam častio

“Htio sam da častim 100 eura dr Mikulića, jer me pregledao bez uputa. Lično mi je uručio nalaz, ali mu nisam dao nikakav novac. Obrukao sam se pred Bogom što sam napao čovjeka, a obrukao sam se i što ga nisam častio. Tačna je izjava koju danas dajem, a ne ona koju sam dao tužiocu i to sedam dana nakon što sam prvi put priveden.

Zamjenik specijalnog tužioca Darko Đukić prigovorio je njegovom svjedočenju, dok advokati Ljiljana Vulić i advokat Marko Dakić nijesu imali primjedbi.

Suđenje se nastavlja 30. septembra.

Filipović nije obećao novac za Mikulića

Svjedok Sanja Pejanović, zaposlena u poliklinici “Filipović”, odgovarajući na pitanje advokata Dejana Vujanovića, branioca okrivljenog dr Mladena B. Filipovića, kazala je da nije prenosila Filipovićevo obećanje da će dr Mikuliću biti plaćen pregled pacijenta Milenka Čarapića.

“Sigurno da nisam, jer toga nije bilo”, rekla je Pejanovićeva. Svjedok Dragana Vučeljić, tehničar radiolog zaposlena u poliklinici “Filipović”, rekla je da se sjeća pacijenta Milenka Čarapića, koji je pregledan u ambulanti i to bez uputa ljekara.

“Dr Mikulić je kazao da Čarapić treba da plati 50 ili 100 eura, a ja sam pretpostvaljala da je to za Klinički centar Crne Gore.

Sjećam se da je pacijent Čarapić platio preglede koje je obavio u našoj poliklinici. Dr Filipović nije obećao nagradu i novac dr Mikuliću za ovaj pregled”, kazala je ona odgovarajući na pitanje advokata Vujanovića.

Bonus video: