Ljubomora u vezi: Opravdana ili ne?

Potpuno druga situacija je ukoliko se nekim partnerima osjećate potpunu sigurnost, bez i najmanjeg straha od prevare, dok s drugim vas ljubomora izluđuje
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 19:02h

Često slušamo o ljubomori kao negativnom osjećaju koji je potrebno sakriti ili ignorisati. No, da li je to uvijek tako?! Ljubomora je najčešće potpuno opravdan osjećaj. Javlja se (osim ako nijeste patološki ljubomorni) na temelju intuitivnih predosjećaja.

Radi li se o opravdanoj ljubomori najbolje možete znati ako se realno zapitate koliko ste u prethodnim vezama bili ljubomorni.

Ako ste u vezama uvijek izrazito ljubomorni i posesivni, tada pokušajte da se malo primirite. Velika je vjerovatnost da je problem zapravo u vama. Treba da poradite na samopouzdanju. Pokušajte što manje da provjeravate partnera, prisilite se da mu vjerujete, ne upuštajte se u rasprave o nečemu što su samo vaše pretpostavke. Na kraju krajeva, prevara uvijek povrijedi čovjeka, bez obzira predosjećao je ili ga potpuno iznenadila. A saznaćete prije ili poslije, ukoliko su vaše sumnje opravdane (iako vjerojatno nijesu).

U ekstremnim situacijama ljubomora se može pretvoriti u ozbiljan psihološki problem

Potpuno druga situacija je ukoliko se nekim partnerima osjećate potpunu sigurnost, bez i najmanjeg straha od prevare, dok s drugim vas ljubomora izluđuje. Tu se vjerovatno radi o pogrešnom ponašanju partnera. Ili vas zaista vara, ili zbog svoje nesigurnosti šalje vam signale kako postoji mogućnost da ćete ga izgubiti ili da nijeste jedina žena u njegovom životu. Ili je jednostavno nepopravljivi zavodnik (u negativnom smislu), pa možda nikad ne ide do kraja s drugim osobama, ali uvijek koketira i traži način da im se svidi. Iako to nije klasična prevara, jednako boli i vrijeđa drugog partnera, stvara u njemu osjećaj manje važnosti.

U ekstremnim situacijama ljubomora se može pretvoriti u ozbiljan psihološki problem.

Bonus video: