U padu vojnog helikoptera na Luštici poginula tri člana posade, druga letilica snimila pad?

Po riječima očevica, dvije barke su u to vrijeme prošle blizu obale, ali se niko nije odazvao njihovim pozivima za pomoć
631 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 18:21h

Tri člana posade poginula su u padu vojnog helikoptera, koji se u 11 sati i 10 minuta srušio na poluostrvu Luštica, između plaža Dobreč i Žanjice. U nesreći su poginuli potpukovnik pilot Šahbaz Belhadin (44), major Ivan Obradović (46) i Vidoje Tomić, stariji vodnik I klase.

Oni su stradali tokom redovnog zadatka obuke, kada je helikopter tipa Gazela SA341 udario u stijenu na 10 metara od mora.

Jedan od očevidaca Zoran Bubnjević, iz Beograda, koji sa prijateljima kampuje u blizini mjesta nesreće, kazao je da je pad helikoptera vidjela jedna od djevojaka iz grupe. Nakon toga, oni su se zaputili na mjesto nesreće gliserom i zatekli stravičan prizor.

"Dva čovjeka su maltene samljevena, a treći je još davao znake života kada smo naišli", opisuje prizor koji su kamperi uspjeli da vide iz glisera.

Ekipe hitne pomoći iz Tivta i Kotora su se vratile neobavljenog posla, jer se nije moglo prići mjestu nesreće. Sa mjesta nesreće se iz istog razloga vratila i ekipa Urgentnog centra, koja se helikopterom uputila ka Luštici.

"Leševi troje poginulih vidjeli smo iz helikoptera, ali nijesmo mogli prići mjestu kako bi konstatovali smrt već su to uradili pripadnici MUP-a", rekao je ljekar iz Urgentnog centra Zoran Jovančević.

Na mjesto nesreće se uputio vojni helikopter koji će pokušati da tijela poginulih evakuiše morskim putem.

Tijela poginulih će, prema riječima Jovančevića, biti otpremljena najvjerovatnije u Tivat, a zatim u Klinički centar.

“Obradović je umro na rukama moga sina”

“Obradović je umro na rukama moga sina”, vidno uzbuđen kazao je Mirko Spremo novinarima nakon helikopterske nesreće na Luštici.

On je jutros sa ženom barkom pratio sina koji je ronio u uvali Dobreč u blizini mjesta nesreće .

“Vidjeli smo dva helikoptera u niskom letu iznad mora, a malo kasnije supruga me je upozorila na dim na obali. Istovremeno su u more oko nas počele da padaju krhotine metala”.

Mirko Spremo

Mirko je signalizirao sinu da izađe na površinu i onda su zajedno krenuli ka obali da pomognu unesrećenima. Ponijeli su samo flašu vode i peškir.

Nakon što su čuli poziv u pomoć, bio je to Obradović, krenuli su prema njemu. Međutim Obradović koji je bio u pilotskom sjedištu skotrljao se naniže i, prema priči Sprema,

vjerovatno tada zadobio dodatne povrede glave.

Mirko je ogorčen jer su, kaže, dvije barke u to vrijeme prošle blizu obale , ali se niko nije odazvao njihovim pozivima za pomoć

Otac i sin su Obradovića oslobodili veza za sjedište i pokušali da mu pomognu. Mirko davao vještačko disanje, ali su njegovi napori bili bezuspješni. Tvrdi da je Obradović

bio svjestan kada su oni došli do njega.

Mirko je ogorčen jer su, kaže, dvije barke u to vrijeme prošle blizu obale, ali se niko nije odazvao njihovim pozivima za pomoć.

“Kakvi su to ljudi, kakav je to narod”, s gorčinim je ponavljao Spremo koji je pomoć tražio i od hercegnovskog Centra bezbjednosti.

Spremo je kroz suze pričao da su unesrećeni bili prijatelji njegovog sestrića i da ih je upoznao u domu svoje sestre, pa je zato današnju nesreću još teže dođivio.

Vanredna pres konferencija

Na vanrednoj pres konferenciji, ministar odbrane Boro Vučinić rekao je da se udes helikoptera tipa Gazela SA341 dogodio u području Luštice u deset sati i 55 minuta, tokom redovnog zadatka obuke.

"U toku je postupak utvrđivanja okolnosti pod kojima je došlo do pada helikoptera«, kazao je Vučinić i dodao da je neophodno sačekati rezultate zvanične istrage kako bi se znao uzrok nesreće", kazao on.

On je naveo da je iza helikoptera u trenutku kada se incident dogodio nalazila druga letilica, koja je navodno snimila pad helikoptera, prenosi televizija "Vijesti".

Vučinić se, odmah nakon vanredne konferencije za novinare, uputio na mjesto nesreće.

Potpukovnik Šahbaz Belhadin iz Doboja bio je pilot crnogorske Vojske, na dužnosti pomoćnika komandanta helikopterske eskadrile vazduhoplovne baze.

On je naveo da je iza helikoptera u trenutku kada se incident dogodio nalazila druga letilica.

Major Ivan Obradović iz Podgorice obavljao je dužnost komandira prvog helikopterskog odjeljenja za podršku u helikopterskoj eskadrili.

U vojsci je bio od 1998. godine.

Stariji vodnik Vidoje Tomić iz Pljevalja bio je tehničar za helikopter i motor, letač-strijelac u četi za vazduhoplovno-tehničko održavanje.

U vojnoj službi bio je od 1995. godine.

Šahbaz Belhadin je otac jednog djeteta, dok Ivan Obradović i Vidoje Tomić imaju po dvoje djece.

Zvaničnici uputili saučešće

Premijer Igor Lukšić uputio je telegram saučešća porodicama vojnika.On je uputio telegram u svoje i u ime Vlade." Vaše porodice danas su izgubile svoje najbliže, a Vojska Crne Gore izuzetne pilote i tehničara čija će hrabrost, posvećenost i vrhunski profesionalizam u izvršavanju zadataka usmjerenih na očuvanje temeljnih vrijednosti našeg društva i države Crne Gore ostati upamćene zauvijek", naveo je Lukšić u telegramu.On je ocijenio da nenadoknadivi gubitak ljudskih života i neizmjerna tuga koju je prouzrokovala nesreća obavezuju na vječito sjećanje i bezrezervnu podršku porodicama poginulih.

Crnogorski Predsjednik Filip Vujanović uputio je telegrame sa izrazima najdubljeg saučešća porodicama tragično nastradalih pripadnika Vojske Crne Gore, saopšteno je iz njegovog Kabineta.Telegrame saučešća uputili su i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i ministar odbrane Boro Vučinić.U telegramu Krivokapića navodi se da je Crna Gora izgubila hrabre i odane sinove, koji su svoju posvećenost jedinoj im državi pokazivali časnim profesionalnim angažmanom, na tragu najsvjetlijih tekovina slavne crnogorske vojničke tradicije.„Njihov primjerni životni i profesionalni put biće putokaz svima onima koji vole svoju zemlju i njenu slobodu“, poručio je Krivokapić.Vučinić je u telegramu porodicama poginulih naveo da je njihov gubitak ujedno i gubitak Vojske i Ministarstva odbrane, a i svih građana Crne Gore.„Nevjerica i tuga preovladava u našim srcima, a dostojanstvo nalaže da stojički moramo podnositi bol. Ostaje nam da njegujemo uspomenu na naše hrabre ’galebove’ i da umjesto njih, od danas, budemo uz vaše porodice“, kaže se u telegramu.Iz Ministarstva je saopšteno da će komemorativna sjednica povodom tragične smrti pripadnika Vojske Crne Gore biti održana sjutra u deset sati, u staroj zgradi Vlade

Galerija

Bonus video: