Početak Mostre obilježili filmovi Klunija, Vajsmana i Kosmakovskog

Kluni, koji se vraća temi politike nakon crno-bijelog ostvarenja “Laku noć i srećno” iz 2005, smatra da njegov film nije slika onog što se danas zbiva u Vašingtonu
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2011. 15:24h

Angažovani liberal i sin političkog novinara, američki glumac i reditelj Džordž Kluni, u svom novom filmu “Martovskeide”, koji je otvorio 68. Mostru, bavi se ljudima koji uzalud pokušavaju da sačuvaju svoj integritet u pokvarenom svijetu.

Kluni, koji se vraća temi politike nakon crno-bijelog ostvarenja “Laku noć i srećno” iz 2005, smatra da njegov film nije slika onog što se danas zbiva u Vašingtonu.

“Ne mislim o njemu kao o političkom filmu”, kazao je pedesetogodišnji reditelj na konfereciji za novinare nakon projekcije.

“Može bukvalno da bude smješten u Vol Stritu ili na bilo kojem drugom mjestu i uvijek će biti riječ o istom pitanju, pitanju morala ... da li ste ili ne spremni da prodate dušu u zamjenu za neku korist”, kazao je slavni glumac. On je tom prilikom izrazio simpatije za predsjednika Baraka Obamu, navodeći da mu nimalo ne zavidi na funkciji.

“Što se tiče moje kandidature za predsjednika, pa vidite, postoji trenutno čovjek koji je pametniji od gotovo bilo kog koga poznajete, koji je ljubazniji i pokazuje više samilosti od gotovo bilo kog vama poznatog, a ipak mu je skoro nemoguće da vlada. Zašto bi iko volontirao za jedan takav posao?”, komentarisao je Kluni.

U filmu koji je označio početak 11-dnevne manifestacije na Lidu i koji će se, zajedno sa još 23 ostvarenja, boriti za glavnu nagradu, Zlatnog lava, pored Klunija, igraju i Rajan Goslig, Filip Simor Hofman, Pol Ðamati i Evan Rejčel Vud.

Poređenja Kosakovskog

Osim Klunijevog filma, u srijedu su na Mostri prikazana i dva interesantna dugometražna dokumentarca.

Jedan od njih djelo je doajena američkog antropološkog dokumentarca Frederika Vajsmana koji u “Crazy Horseu” secira unutrašnji život najpoznatijeg pariskog muzičkog varijetea.

U filmu “Vivas las Antipodas!” Rus Viktor Kosakovski odlučio se da dokumentaristički uporedi djelove svijeta koji su uzajamni antipodi (recimo, Patagonija i Šangaj, ili Havaji i Bocvana), uporedo prikazujući prirodu, društvo i ljude.

U Veneciji će biti ekskluzivno predstavljen i dio filma “Dr Rej i đavoli”, reditelja Dinka Tucakovića, koji govori o boravku Nikolasa Reja u Beogradu.

Film je trebalo u cjelini da bude prikazan u Veneciji, ali zbog finansijske situacije postprodukcija nije završena, tako da će njegovi djelovi biti predstavljeni na Mostri četvrtog septembra.

Bonus video: