Priznanje za Ognjena Spahića u Sloveniji

Spahić analizira prošlost da bi tačnije i u širem kontekstu razumio sadašnjost. Njegovo pismo je moderno i raznorodno, piše u odluci žirija
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2011. 14:43h

Pisac Ognjen Spahić primiće 7. septembra priznanje na književnom festivalu Vilenica u Sloveniji - stipendiju Srednjoevropske inicijative (Central European Iniciative) i Udruženja pisaca Slovenije.

Da Spahić bude ovogodišnji dobitnik odlučio je međunarodni žiri: Patricija Vaskoto (Italija), Ludvig Hartinger (Austria), Namita Subioto, Lucija Stupica i Jani Virk iz Slovenije.

Priznanje u Sloveniji Spahiću dolazi nakon što je prevod njegovog romana Hansenova djeca objavila ljubljanska Študentska založba

Crnogorski pisac osvojio je stipendiju koja se sastoji od 5.000 eura i tromjesečnog profesionalnog boravka u jednoj od zemalja Srednjoevropske inicijavite (CEI), koju čini 17 evropskih država.

Korijen CEI je sporazum iz 1989. godine koji su potpisali tadašnja SFRJ, Austrija, Italija i Mađarska o saradnji na političkom, ekonomskom, naučnom i kulturnom planu.

Priznanje u Sloveniji Spahiću dolazi nakon što je prevod njegovog romana Hansenova djeca objavila ljubljanska Študentska založba.

Za isti roman iz 2004. godine, Spahić je ovojio nagradu Ovid Festivala u Rumuniji (najbolje djelo prevedeno na rumunski u 2011. godini) i regionalnu nagradu Meša Selimović (2005).

Od 2006. godine priznanje CEI i Udruženja pisaca Slovenije su dobili Maja Hrgović i Ivana Sajko iz Hrvatske, Dragan Radovančević iz Srbije, Marijana Kijanovska iz Ukrajine i Goce Smilevski iz Makedonije

Bonus video: