Efikasni trikovi protiv podočnjaka

Spavanje ublažava različite zdravstvene boljke uzrokovane stresnim načinom života. Ono takođe povoljno utiče i na naš ten pa tako i na smanjivanje podočnjaka i vrećica ispod očiju.
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2011. 13:04h

Saveznici protiv tamnih kolutova i naduvanih vrećica ispod očiju nalaze se u vašem frižideru, ali i u apoteci. Provjerite kako same sebi možete pomoći i zauvijek riješiti ili barem privremeno kamuflirati dosadne polumjesece smještene ispod vašeg lijepog i zdravog pogleda.

1. Kriške svježeg krastavca

Jedan od najstarijih recepata iz bakine sveske savjeta svakako je onaj za ublažavanje podočnjaka pomoću ploški svježeg krastavca. Zahvaljujući hladnim kriškama ovog povrća sačinjenog od 95 posto vode, krvni sudovi se sužavaju pa tako privremeno smanjuju natečenost ispod očiju. Ova je metoda definitivno najjeftinija i izrazito jednostavna, ali jednako tako i kratkotrajna.

2. Spavanje

Spavanje ublažava različite zdravstvene boljke uzrokovane stresnim načinom života. Ono takođe povoljno utiče i na naš ten pa tako i na smanjivanje podočnjaka i vrećica ispod očiju. Ukloniće i crvenilo očiju, ali na žalost ne i tamne kolutove. Neki dermatolozi preporučuju i spavanje na dva jastuka kako bi povišeni položaj glave spriječio zadržavanje vode u donjim kapcima.

3. Ishrana prilagođena zdravlju kože

Nerjetko zanemarujemo da je koža organ i to najveći na tijelu na koji utiče izbor namirnica našeg svakodnevnog jelovnika. Ukoliko su one masne i nutritivno siromašne, to će prepoznati i na licu. Stoga umjesto popodnevne kafe u šoljicu uspite zeleni čaj bogat antioksidantima koji djeluju protivupalno.

4. Korektor

Ovaj saveznik protiv podočnjaka ne djeluje iznutra, već u nedostatku vremena u trenutku ujednačava kožu lica i djeluje kao zaštita od sunčevih zraka. Ukoliko ste osjetljivi na takve preparate, posegnite na naj šik kamuflažom protiv podočnjaka – sunčanim naočarima.

5. Maska za oči

Osim što će smanjiti nadutost ispod očiju, gel maske osiguravaju i mini terapiju ‘prisilnog’ odmora od barem 15 minuta. Hladna maska suziće krvne sudove ispod očiju, ali što je još važnije brzinska relaksacija natjeraće vas da se umirite i nakratko opustite.

6. Kreme za područje ispod očiju

Niti jedan kozmetički proizvod nije doživio takav procvat kao u posljednjih nekoliko godina kao kreme za područje ispod očiju. Premda su tek jedan od mlađih članova porodice preparativne kozmetike, danas svaka žena uveče nježno tapka neku od tih kremica. One koje sadrže hidrokinon, sastojak za izbjeljivanje kože postižu veći efekat u ublažavanju tamnih kolutova, ali zbog svoje agresivnosti može izazvati alergijsku reakciju.

7. Kapi za nos

Osim nedostatka sna, uzrok podočnjaka može biti i začepljeni nos. Sprejom ili kapima za nos lako možete riješiti taj problem, ali samo uz savjet ljekara kako ne biste pretjerali sa upotrebom lijeka duže nego što je potrebno.

Bonus video: