Diplomirani arheolozi u Crnoj Gori teško do posla - volontiraju, voze i uče

Živanović, Zdravković i Rašković nakon studija u Beogradu, došli u Crnu Goru, uvjereni da će uspjeti da podignu arheologiju na viši nivo
673 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Živanović, Foto: Vesko Belojević
Miloš Živanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.09.2011. 10:08h

Diplomirani arheolozi u Crnoj Gori teško mogu doći do posla, iako institucije kulture u kojima mogu biti zaposleni imaju potrebu za njima.

Miloš Živanović, Petra Zdravković i Dejan Rašković su mladi arheolozi koji godinu i po nakon dobijanja diplome nisu uspjeli da nađu posao u Crnoj Gori. Neki od njih rade kao volonteri, kako bi odradili pripravnički, neki uskaču "prema potrebi", Rašković je odlučio da vrijeme čekanja na posao prekrati tako što radi kao vozač.

Rade volonterski ili prema potrebi

Miloš Živanović je diplomirao je arheologiju u Beogradu prije godinu i po, a trenutno je na magistarskim studijama. Do sada nije uspio da se zaposli u Crnoj Gori, nijedna institucija kulture nije bila zainteresovana da ga primi da odradi pripravnički staž.

Da bi ostao u “formi”, on radi, kako je kazao “Vijestima”, prema potrebi, tokom ljeta na terenu, u zavisnosti od toga koliko je zahtjevan projekat na kojem radi.

"Ne nalazim se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje jer je nostrifikacija diplome potrajala duže od predviđenog vremena. Međutim, iskustvo koje imam tokom traženja posla nije pozitivno. Postoje razna obećanja, ali mislim da skoro i nema šanse da se to desi, jer sam uvijek dobijao odgovore da trenutno nema slobodnih mjesta. Tako da mi preostaje da i dalje obavljam posao na terenu, kada postoji potreba za tim", kazao je on.

Arheolozi mogu raditi i u kulturnim institucijama

"Potreba za arheolozima postoji, jer konkretno Stari grad Bar za konstantan rad iziskuje najmanje pet arheologa”, kazala je Zdravković

Situacija Petre Zdravković, takođe diplomiranog arheologa na doktorskim studijama iz podvodne arheologije u Beogradu, ne razlikuje se mnogo od njenog kolege. Ni ona se nije prijavila Zavodu za zapošljavanje već je sama pokušala da potraži posao u struci. Dobila je mogućnost da u Kulturnom centru u Baru, godinu dana volonterski odrađuje pripravnički staž.

“Studije arheologije sam završila prošle godine i pristala sam da volonterski odradim pripravnički staž. Počela sam prije dva mjeseca jer drugačije nijesam mogla da nađem posao nakon završenih studija. Potreba za arheolozima postoji, jer konkretno Stari grad Bar za konstantan rad iziskuje najmanje pet arheologa i u ostalim gradovima u Crnoj Gori, ima po jedan arheolog, što je realno malo”, kazala je Zdravković.

Ona se nada da će nakon odrađenog pripravničkog staža i položenog državnog ispita uspjeti da se zaposli u rodnom Baru.

Došli sa uvjerenjem da će se zaposliti, a i dalje čekaju

Rašković, je zajedno sa Petrom i Milošem, nakon završenih studija u Beogradu, došao u Crnu Goru, potpuno siguran ne samo u zaposlenje već da će uspjeti da podignu arheologiju na viši nivo.

“Prije godinu i po sam diplomirao, i nakon povratka u Crnu Goru, nijesam se prijavio na Biro, jer sam imao neko obećanja o zaposlenju, ali na kraju ništa od toga nije bilo. Bio sam ubijeđen da ima posla i realne potrebe za arheolozima u našoj zemlji, ali evo danas nakon dosta bezuspješnih pokušaja da se zaposlim u struci, radim potpuno dijametralno suprotan posao - trenutno radim kao vozač”, ispričao je on.

U JU “Muzeji i galerije” u Podgorici među zaposlenima imaju samo jednog arheologa koji je završio studije u Skoplju, a radi kao kustos zbirke kulturne istorije grada.

"Realna potreba naše ustanove za arheolozima postoji, ali ih trenutno nemamo", kratko je “Vijestima” kazala istročarka umjetnosti i savjetnica u muzeju Petrica Duletić.

Treba "preduzeti nešto"

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, 30. avgusta 2011. godine, nalazila su se tri arheologa, i to po jedno lice iz Ulcinja, Bijelog Polja i Kotora. Od 2004. godine na evidenciji Zavoda je bilo prijavljeno ukupno njih 11, od čega je u međuvremenu njih 8 zaposleno, dok troje još uvijek čekaju.

Pejović je rekao da treba “preduzeti nešto” da bi se obrazovao broj potrebnih stručnih kadrova ili im obezbijediti stipendije za školovnje van zemlje, sa već poznatim rizikom, “odliva kadrova”

“U ovoj godini jedno lice sa zanimanjem arheolog je zaoposleno u JU „Narodni muzej“ na Cetinju, a u 2009. godini jedno lice u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika iz Kotora”, saopšteno je iz ZZZ Crne Gore.

“Vijestima” je saopšteno da su preduzeća koja su zainteresovana za zapošljavanje arheologa Centar za arheološka istraživanja iz Podgorice, JU „Muzeji i galerije“ iz Herceg Novog, Regionalni zavod za zaštitu spomenika iz Kotora, Zavod za zaštitu spomenika iz Cetinja.

Moguća prilika za zaposlenje se nudi osnivanjem Arheološkog muzeja na Cetinju.

“Očekujemo da stigne potpisana odluka, o osnivanju Arheološkog muzeja koju je usvojila Vlada Crne Gore, a potpisao premijer Igor Lukšić, i to će svakako dati mogućnost da se zaposle ljudi koji su trenutno bez posla. Mišljenja sam da se mnogo više mora istraživati da bismo došli do potpunijih informacija o nama samima”, rekao je Pavle Pejović.

On je kazao i da osnivanje Arheološkog muzeja zavisi od više faktora, a jedan od njih je i kvalitet potrebnih kadrova. Pejović je rekao da treba “preduzeti nešto” da bi se obrazovao broj potrebnih stručnih kadrova ili im obezbijediti stipendije za školovnje van zemlje, sa već poznatim rizikom, “odliva kadrova”.

U Hrvatskoj rade i kao vodiči

U Hrvatskoj, arheolozi osim u institucijama kulture mogu raditi i kao turistički vodiči, posebno ako putovanje uključuje posjetu nekom arheološkom nalazištu ili je cilj putovanja zemlja koja obiluje takvim nalazištima.

Dio arheologa u Hrvatskoj odlučuje se i za naučnu karijeru. Oni obično rade na institutima i na fakultetima, pa osim obrazovanja mladog arheološkog kadra, njihov posao uključuje i naučnoistraživački rad, odnosno proučavanje i tumačenje pojedinih razdoblja ljudske epohe i kulture na temeljima materijalnih ostataka.

Bonus video: