Štikle: Drage mučiteljke

Problem je u sljedećem: stajanje na visokim štiklama primorava telo na neprirodan položaj - cijelom težinom se oslanja na svod i prednji dio stopala.
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2011. 18:38h

Visoke potpetice su omiljeno sredstvo mnogih žena za privlačenje pažnje. Dobro, možda ne baš omiljeno, kad se uzme u obzir koliko naporno i bolno može biti njihovo nošenje, ali teško da ima moderne, urbane žene koja ne zna kako štikle utiču na njen izgled. Izdužuju joj figuru, čine je višom i vitkijom, hod joj postaje elegantniji (podrazumijeva se da žena zna kako da hoda na štiklama), njene noge djeluju duže i ljepše oblikovane, a stopala elegantnije...

Mnogo razloga za, a protiv je samo jedan: neudobnost. Veliki broj žena voljan je da plati tu cijenu. Problem je što baš i nije poznato da prolazna neudobnost nije jedina cijena koja se plaća za nošenje visokih štikli.

Kad ste cijeli dan na štiklama, noge vas jako bole, lakše dobijate žuljeve, stopala umiju da oteknu... Postoje žene koje smatraju da je sve to zajedno više od obične neudobnosti i radije se opredjeljuju za udobnu obuću

Pored toga što ovakve žene ne pate zbog bolova i neudobnosti, ni njihove noge neće pretrpjeti znatno ozbiljnije posljedice koje nošenje visokih štikli može imati. O čemu se radi?

Problem je u sljedećem: stajanje na visokim štiklama primorava telo na neprirodan položaj - cijelom težinom se oslanja na svod i prednji dio stopala. Taj konstantni pritisak poslije izvjesnog vremena dovede do deformiteta nožnih prstiju (nimalo lijep ni privlačan prizor!), oštećenja nerava, može doći i do skraćenja mišića stopala, a to umanjuje pokretljivost pri hodu i čini hod znatno manje lijepim (eleganciju nećemo ni spominjati).

Šta učiniti da bi se ovakve posljedice izbjegle - naročito, šta učiniti ako vaš posao ili neke prilike nalažu nošenje visokih štikli?

Budite mudre i neprijatnost i mogućnost oštećenja svojih nogu svedite na minimum. Kad god je to moguće, birajte štikle koje nijesu više od pet centimetara i nemojte ih nositi više od nekoliko sati dnevno. Vaše noge i stopala biće vam zahvalni za to. Bol ne mora da bude cijena ljepote.

Bonus video: