Kaniškina nastavila vladavinu

Kaniškina nije omanula, već je ostvarila het-trik u disciplini brzog hodanja i treći put uzastopno osvojila titulu prvakinje svijeta, nakon zlata iz Osake (2007) i Berlina (2009).
0 komentar(a)
Olga Kaniškina, Foto: Reuters
Olga Kaniškina, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.08.2011. 18:10h

Petog dana Svjetskog atletskog prvenstva u južnokorejskom Daeguu iznenađenja nije bilo. Za razliku od Stiva Hukera, Usaina Bolta, Dajrona Roblesa i Jelene Isinbajeve, Ruskinja Olga Kaniškina nije omanula, već je ostvarila het-trik u disciplini brzog hodanja i treći put uzastopno osvojila titulu prvakinje svijeta, nakon zlata iz Osake (2007) i Berlina (2009).

Srebro je osvojila Kineskinja Hong Liu, koja je u cilj stigla sa 18 sekundi zaostatka za pobjednicom, dok se na posljednje mjesto pobjedničkog postolja popela još jedna Ruskinja, Anisja Kirdjapkina koja je za bronzu imala 31 sekundu slabije vrijeme od sunarodnice.

Kaniškina je, takođe, postala i prva atletičarka u istoriji ove discipline koja tri puta uzastopno trijumfovala. U muškoj konkurenciji, taj podvig u trci brzog hodanja na 20 kilometara ostvario je Ekvadorac Džeferson Peres, koji je tri puta uzastopno bio šampion između 2003. i 2007. godine.

Kaniškina, aktuelna olimpijska šampionka i evropska prvakinja, stazu dugu 20 kilometara “prehodala” je u vremenu od jednog sata, 29 minuta i 42 sekunde.

"Stalno morate biti motivisani, a ja sam uvijek motivisana. Pokušavam da ne mislim na prethodne uspjehe, svu pažnju posvećujem trci koja je ispred mene. Želim da pobjeđujem u svakoj trci", kazala je Kaniškina.

Sa starta trke krenulo je 50 atletičarki, a do cilja je stiglo njih 40. Šest takmičarski je diskvalifikovano zbog nepravilnog hodanja, dok su četiri atletičarke odustale.

Bonus video: