Ratkovićeve večeri poezije od ove godine bez selektora

Do promjene je došlo zato što su ranije selektori po ličnom nahođenju znali da isključe ili zanemare neke dobre knjige
109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2011. 12:52h

Međunarodna književna manifestacija "Ratkovićeve večeri poezije" biće održana od 21. do 24. septembra.

Umjetnički direktor manifestacije Bogić Rakočević je "Vijestima" kazao da je inovacija ove godine ta da će dio programa osim tradicionalno u Bijelom Polju, biti održana i u Beranama, Mojkovcu i na Cetinju.

Konkurs za takmičarski dio "Ratkovićeve večeri poezije" će trajati do 5. septembra, te će stoga žiri imati "težak" zadatak da o najboljima odluči do početka manifestacije.

Žiri je o najboljima tokom dosadašnjih manifestacija odlučivao u dugotrajnijem procesu, jer su počinjali sa radom već u maju. Međutim, ove godine je čitanje skraćeno na 15-tak dana.

Konačan program “Ratkovićevih večeri poezije” biće potvrđen "ovih dana", a počeće književnom večeri prošlogodišnjeg dobitnika Ivice Prtenjače, koji će formalno i otvoriti festival

Rakočević je "Vijestima" objasnio da je do ove promjene došlo zato što su ranije selektori po ličnom nahođenju znali da isključe ili zanemare neke dobre knjige. Takođe, žiri kojeg opet, bira Savjet "Ratkovićevih večeri poezije”, ima pravo da predloži djela za koja misli da trebaju biti dijelom takmičarskog programa.

U odnosu na ranija izdanja “Rakovićevih večeri poezije”, ovogodišnja manifestacija nije imala selektora, već učešće u takmičarski dio mogu da uzmu bilo koji izdavači i autori.

Kako je naglasio Bogić Rakočević, pravilnik o radu "Ratkovićevih večeri poezije" izmijenjen je samo u slučaju isključivanja selektora, a njegove detaljnije izmjene se očekuju za neka naredna izdanja festivala.

Susret sa mladim pjesnicima, finalistima "Ratkovićevih večeri poezije", dodjela nagrada, predstavljanje prošlogodišnje nagrađene knjige za mlade pjesnike, predviđen je za drugi dan festivala

Žiri “Ratkovićevih večeri poezije” bira se svake godine. Ove godine sačinjavaju ga Andrej Nikolaidis i Milorad Popović iz Crne Gore, Ivica Prtenjača iz Hrvatske, Aleksandar Ćirić iz Srbije i Amir Brka iz Bosne i Hercegovine.

Konačan program “Ratkovićevih večeri poezije” biće potvrđen "ovih dana", a počeće književnom večeri prošlogodišnjeg dobitnika Ivice Prtenjače, koji će formalno i otvoriti festival.

Bogat program manifestacije

Očekuje se gostovanje pjesnika za djecu među kojima su Blaga Žurić, Dušan Đurišić, Rajko Joličić, Slobodan Vukanović i drugi. Biće otvorena izložba slika Ratka Odalovića.

Tradicionalno, održaće se Veče posvećeno znamenitim piscima iz bjelopoljskog kraja i aktuelnim stvaracima, među kojima se očekuje gostovanje Rajka Cerovića, Radojice Boškovića, Saladina Burdžovića, Fehima Kajevića, Faiza Softića, Draška Došljaka.

Susret sa mladim pjesnicima, finalistima "Ratkovićevih večeri poezije", dodjela nagrada, predstavljanje prošlogodišnje nagrađene knjige za mlade pjesnike, predviđen je za drugi dan festivala.

Zatim pjesnički portreti Vitomira Vita Nikolića i Ratka Vujoševića. U okviru “Ratkovićevih večeri poezije” predviđeno je razmatranje teme “Književni časopisi – kako dalje”, Crnogorska književnost u regionalnim časopisima, a govoriće Andrej Nikolaidis, Milorad Popović, Alojz Ihan, Branko Maleš, Vladimir Kopicl, Hadži Šabani, Svetlana Hristova Jocić, Enver Kazaz, Stevan Tontić, Oto Tolnai i Božo Koprivica.

U okviru Međunarodne pjesničke večeri očekuju se gosti iz regiona i Evrope, među kojima če biti Sinan Gudžević (Hrvatska), Dragan Jovanović Danilov (Srbija), Kolja Mićević (Srbija, Francuska), Ali Podrimja (Kosovo), Dragana Tripković, Mladen Lompar (Crna Gora), Ljubeta Labović (Srbija), Radojica Bošković (Crna Gora), Faiz Softić (Luksemburg), Žan Luj Portante (Luksemburg) i ostali, kao i mini koncert Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića.

Mojkovačkoj publici će se predstaviti Lidija Vukčević (Hrvatska), Boro Jovanović (Crna Gora), Slobodan Vukanović (Crna Gora), Hadžem Hajdarević (BiH), Alojz Ihan (Slovenija), Hadži Šabani (Crna Gora), Lucija Stupica (Slovenija), Fehim Kajević (BiH), Mile Stojić (BiH), Zoran Bognar (Srbija), Sanja Martinović (Crna Gora), Aleksandar Bečanović (Crna Gora), Dina Murić (Austrija, Crna Gora), Ales Badak (Bjelorusija), Saladin Burdžović (Njemačka) i drugi. Specijalni gost RVP-a biće Miljenko Jergović.

Bonus video: