Murer svrgnula Isinbajevu sa trona

Svjetska rekorderka u skoku s motkom završila je nastup na 6. mjestu, pa je uz izgubljenu titulu šampionke u dvorani prošle godine u Dohi, izgubila to zvanje i na otvorenom
0 komentar(a)
Murer, Foto: BETA/AP
Murer, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 30.08.2011. 13:58h

Ponor favorita nastavio se i četvrtog dana Svjetskog atletskog prvenstva u južnokorejskom Daeguu, a “žrtva” je niko drugi do najboljja atletičarka svijeta - Ruskinja Jelena Isinbajeva.

Svjetska rekorderka u skoku s motkom (5,06 metara), završila je nastup na šestom mjestu, pa je uz izgubljenu titulu šampionke u dvorani prošle godine u Dohi, izgubila to zvanje i na otvorenom. Oba puta bolja i zlatna je bila Brazilka Fabijen Murer, koja je dokazala da najbolje skače kada treba, pošto je u finalu izjednačila najbolji lični rezultat - 4,85 metara (u Dohi u dvorani 4,80), dok je Isinbajeva kojoj je u Berlinu prije dvije godine za zlato bilo potrebno svega 6,55 metara, u Daeguu preskočila svega deset centimetara više.

Srebro je, uz nacionalni rekord osvojila Njemica Martina Štruc (4,80), dok je bronzu najboljim ličnim rezultatom u sezoni uzela Ruskinja Svetlana Feofanova (4,75).

Tako je nakon Useina Bolta, Dajrona Roblesa, Kenenise Bekelea, bez medalje ostala još jedna atletska ikona i svjetska rekorderka.

A čast favorita spasao je svjetski rekorder na 800 metara, Kenijac David Rudiša. U taktički najzahtjevnijoj trci Rudiša (1:43,91 minut) je za pola sekunde bio brži od Sudanca Abubaker Kakija, dok je bronzom čast Starog kontinenta odbranio Rus Jurij Borzakovskij (1:44,49).

Senzacije nije bilo ni u finalu bacanja diska, pošto je Njemac Robert Harting (68,97 metara) odbranio titulu prvaka osvojenu prije dvije godine u Berlinu. Drugi je bio prvak od prije četiri godine Finac Gerd Kanter (66,95), dok je bronza otišla u Iran, prvaku Azije Ehsonu Hadadiju (66,08).

Nije bilo iznenađenja ni u trci na 400 metara, uprkos podatku da je Amerikanac Lešon Merit bio tek srebrni (44,63 sekunde), pošto je Kirani Džejms sa Granade bio u kontinuitetu dobar ove sezone i za tri stotinke je nadmašio Amerikanca, koji se vratio nakon dvogodišnje suspenzije zbog dopinga.

Iako je do zlata došao najboljim ličnim rezultatom, Džejms ne bi imao šansi da je Merit trčao dobro kao u kvalifikacijama u kojima je istrčao najbolji rezultat sezone (44,35).

Merit je slavio i na prethodnom SP u Berlinu, ali sa impresivnih 44,06. Bronza je otišla u Belgiju, prvaku Evrope Kevinu Borleu (44,90).

A da i Rusija ima heroja, potrudila se Julija Zaripova, koja je najboljim rezultatom sezone došla do zlata na 3.000 metara stipl (9:07,03 minuta).

Ona je u Berlinu prije dvije godine bila srebrna i sada se nametnula kao dostojna nasljednica svjetske i olimpijske rekorderke Gulnare Galkine. Drugo mjesto uz nacionalni rekord osvojila je Tunižanka Habiba Gribi (9:11,97), dok je Kenijka Milsah Čejva zauzela posljednji stepenik pobjedničkog postolja (9:17,16).

Na programu petog dana u Daegu je samo jedno finale, i to ulična trka žena na 20 kilometara.

Bonus video: