Otvorena izlagačka sezona Narodnog muzeja

Sezonu je svečano otvorila direktorica Muzeja, Vjera Borozan, koja je naglasila da će fokus ove sezone biti na uvođenje interdisciplinarnih projekata u program muzeja, odnosno na projekte koji pokreću važne društvene teme
0 komentar(a)
Izložba "Brisani prostori", Foto: Narodni muzej
Izložba "Brisani prostori", Foto: Narodni muzej
Ažurirano: 19.04.2018. 07:20h

Izložbama “Brisani Prostori”, “Testament” i “Desire for Freedom: Dosije Bosna i Hercegovina” zvanično je otvorena nova izlagačka sezona Narodnog muzeja Crne Gore.

U crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” i Ateljeu DADO preksinoć je otvorena nova izlagačka sezona NMCG. Sezonu je svečano otvorila direktorica Muzeja, Vjera Borozan, koja je naglasila da će fokus ove sezone biti na uvođenje interdisciplinarnih projekata u program muzeja, odnosno na projekte koji pokreću važne društvene teme.

“Prvi od njih biće posvećen aktuelnoj temi vakcinacije - upoznaćemo publiku sa istorijskom pozadinom borbe protiv raznih epidemija i sa naučnog aspekta govoriti o njenim pozitivnim i negativnim aspektima. Nakon toga, “Igre” ili ‘Ispred zgrade’, posvećen dječjim igrama na javnim prostorima od šezdesetih godina i industrijalizacije u Crnoj Gori, pa sve do danas. Treći projekat tog tipa biće ‘Osmice’ i fokusiraće se na bitne datume iz naše istorije koji se završavaju brojem osam”, istakla je Borozan.

“Na prvom spratu CGU “Miodrag Dado Đurić” otvorena je izložba “Desire for Freedom: Dosije Bosna i Hercegovina”, Umjetničke galerije BIH; Sarajevo. “Ovo je priča o Bosni i Hercegovini zatočenoj u svojoj istoriji i sadašnjosti”, kazao je direktor galerije, Strajo Krsmanović.

Na drugom spratu galerije izložene su fotografije preminulog cetinjskog umjetnika Peđe Đonovića.

“Spiritualna snaga kojom plijene 22 rada posvećena ‘Testamentu’, svjedoče o izuzetnoj snazi jedinstvenog i originalnog likovnog rukopisa”, kazao je kustos te izložbeSlobodan Vušurović. “Izložbu je muzeju poklonila autorova majka, Sonja Đonović. Motivi ciklusa ‘Testament’ imaju za polazište događaje iz Biblije, odnosno Starog i Novog zavjeta”, objasnio je Vušurović.

Cjelodnevni program povodom početka sezone obilježen je i otvaranjem kluba “Slobodno vrijeme”, projekcijom filma “Kino Otok” kao dio projekta saradnje “U susret Underhillu“, dok je u Ateljeu “Dado“ otvorena izložba makedonskog umjetnika Igora Toševskog “Brisani Prostori”.

Sve izložbe će biti otvorene do 11. maja.

Bonus video: