MANS: Za napade na "Vijesti" odgovoran je Đukanović

Imajući u vidu da Ranka Čarapić aktivno učestvuje u političkom progonu glavnog i odgovornog urednika “Vijesti”, Mihaila Jovovića, teško je očekivati da ona odjednom postane nezavisna i počne da radi svoj posao
0 komentar(a)
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.08.2011. 18:36h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) najoštrije je osudila "seriju terorističkih napada na dnevni list “Vijesti” i smatra da su za to odgovorni pojedinci koji na vrhu institucija sistema koji svojim činjenjem i nečinjenjem direktno ili indirektno podstiču nasilje nad medijima".

"Ukoliko je bilo koji građanin imao sumnje da li su napadi na “Vijesti” izolovani incidenti, kako ih naziva direktor policije, Veselin Veljović, ili teroristički napad na slobodu govora, nakon trećeg u nizu paljenja vozila tog dnevnika, više nema dileme.

Dva od tri napada su se desila nakon intervjua bivšeg premijera Mila Đukanovića u kome se oštro osvrnuo upravo na slobodne medije. Stoga je potpuno svejedno da li su napad na “Vijesti” izvršili pojedinci zaluđeni retorikom Đukanovića ili organizovana grupa kojoj smeta pisanje “Vijesti” - i u jednom i u drugom slučaju, odgovoran je Đukanović, jer je kreirao sistem u kome se nasilje nad neistomišljenicima ne kažnjava, već permanentno ohrabruje", navodi se u saopštenju, te dodaje da ipak, "znajući da politiku gušenja slobode govora lično podstiče i promoviše, uzaludno je apelovati na Đukanovića da snosi odgovornost ili se nadati da će ga na odgovornost pozvati partija, koju dodatno kompromituje retrogradnim i prijetećim izjavama".

Dva od tri napada su se desila nakon intervjua bivšeg premijera Mila Đukanovića u kome se oštro osvrnuo upravo na slobodne medije. Stoga je potpuno svejedno da li su napad na “Vijesti” izvršili pojedinci zaluđeni retorikom Đukanovića ili organizovana grupa kojoj smeta pisanje “Vijesti”

"Naravno, to bi morala uraditi što prije, jer je pitanje dana kada će bivši premijer ponovo nekoga da „inspiriše“ na neki zločin i ko će biti sljedeći. Međutim, imajući u vidu da Ranka Čarapić aktivno učestvuje u političkom progonu glavnog i odgovornog urednika “Vijesti”, Mihaila Jovovića, teško je očekivati da ona odjednom postane nezavisna i počne da radi svoj posao", smatraju u MANS-u.

Imajući u vidu da Ranka Čarapić aktivno učestvuje u političkom progonu glavnog i odgovornog urednika “Vijesti”, Mihaila Jovovića, teško je očekivati da ona odjednom postane nezavisna i počne da radi svoj posao

Odgovornost da otkrije nalogodavce i počinioce je, kako se navodi, naravno, i na direktoru policije, Veselinu Veljoviću koji bi morao razumjeti makar elementarne pojmove vezane za policijski rad, pa i jednu od definicija terorizma.

"Terorizmom se, naime, smatra korišćenje nasilja i zastrašivanja radi postizanja političkih ciljeva. Svaki elementarno informisan građanin razumije da su brojni akti nasilja i pritisaka na crnogorske medije i nevladin sektor imali za cilj da ih ućutkaju da ne govore o zloupotrebama, korupciji i organizovanom kriminalu, pa to, valjda, shvata i direktor Veljović", navodi se u saopštenju MANS-a.

Na osnovu te činjenice, kako se dodaje, direktor policije bi lako mogao da zaključi da pisanje medija najviše smeta upravo pojedincima iz vlasti, što uz prijeteće izjave šefa najveće partije, predstavlja dovoljno činjenica za osnovanu sumnju da upravo politički vrhovi stoje iza napada na medije.

U MANS-u se nadaju da je aktuelni premijer, Igor Lukšić, u stanju da donosi odluke i sa retorike pređe na djela

U MANS-u se nadaju da je aktuelni premijer, Igor Lukšić, u stanju da donosi odluke i sa retorike pređe na djela, pa da umjesto povremenih, slatkorječivih sastanaka sa medijima i civilnim sektorom osigura elementarnu bezbijednost pojedinaca koji se usuđuju da slobodno misle.

"Stoga očekujemo da Lukšić obezbijedi konkretne rezultate – otkrivanje počinilaca i nalogodavaca terorističkih akata, ili da smijeni aktuelnog direktora policije Veselina Veljovića. Ukoliko Lukšić nema dovoljno lične i profesionalne hrabrosti ili nije u stanju da učini ni jedno ni drugo, onda je za Crnu Goru bolje da ide sa te funkcije, jer nas takav ne može dovesti do pregovora o ulasku u Evropsku Uniju", kaže se u saopštenju.

Bonus video: