Roblesu oduzeto zlato zbog diskvalifikacije

"Robles me udario dva puta. Prvi put na devetoj prepreci, ali siguran sam da nije namjerno, a potom i na desetoj. Tada sam izgubio ravnotežu i da nije bilo toga, uzeo bih zlato", rekao je Ksijang...
77 pregleda 0 komentar(a)
Robles, Foto: Beta/AP
Robles, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.08.2011. 18:24h

Kubanac Dajron Robles, olimpijski pobjednik i svjetski rekorder, nije dugo uživao u tituli planetarnog prvaka na 110 metara sa preponama. Zbog kontakta sa Kinezom Liu Ksijangom, koji je zbog Roblesovog udaranja po ruci izgubio korak, i ostao na trećem mjestu, Kubanac je nakon pregledanog snimka diskvalifikovan.

Zlato je dodijeljeno Amerikancu Džejsonu Ričardsonu, srebro je uzeo Ksijang, a bronzu Britanac Endrju Tarner. Kubanci su uložili žalbu, ali će biti malo koristi od toga.

"Robles me udario dva puta. Prvi put na devetoj prepreci, ali siguran sam da nije namjerno, a potom i na desetoj. Tada sam izgubio ravnotežu i da nije bilo toga, uzeo bih zlato", rekao je Ksijang.

Novi svjetski prvak je bio zadovoljan nakon trke.

"Svakako bih osvojio medalju, što je veoma važno za mene. Vjerovao sam tokom cijele trke i uspio, a što je ispalo ovako, to je druga stvar", rekao je Ričardson.

Američka sprinterka Alison Feliks neće spojiti zlata na 400 i 200 metara. U finalu najduže sprinterske dionice, slavila je Amantle Monšo (Bocvana), koja je trku završila sa nacionalnim rekordom (49.56 sekundi). Treća je bila Ruskinja Anastasija Kapačinskaja.

Amerikanka Karmelita Džeter bila je najbrža u trci na 100 metara sa vremenom 10.90 sekundi. Druga kroz cilj je došla Jamajčanka Veronika Kempbel-Braun, a treća Keli-An Baptist (Trinidad i Tobago).

Valeri Adams (Novi Zeland) odbranila je zlato iz Berlina u bacanju kugle sa hicem od 21,24 metra, što predstavlja novi rekord svjetskih prvenstava. Srebro je pripalo Bjeloruskinji Nadeždi Ostapčuk (20,05), a bronza Amerikanki Džilijan Kamaerni-Vilijams (20,02)

Japanac Koji Murofaši slavio je u bacanju kladiva sa rezultatom 81.24 metra. Drugi je bio Mađar Kristijan Pars (18, 18), a treći Slovenac Primož Kozmus (79,39).

Pavel Vojćehovski (Poljska) trijumfovao je u skoku s motkom sa preskočenih 5,90 metara. Istu visinu preskočio je Kubanac Lazaro Borges, ali je zbog višeg broja skokova uzeo srebro. Bronza je otišla u ruke Francuza Rinaulda Lavilena (5,85).

Bonus video: