"Kada je otišla Milena Dravić čini se da je potpuno stala jugoslovenska kinematografija"

Mr Sanja Jovanović je istakla da mnoga imena koja se nalaze u knjizi i sa kojima je Perovićeva radila intervjue više nisu među živima
142 pregleda 0 komentar(a)
Predstavljanje knjige Marije Perović, Budva, Foto: Vuk Lajović
Predstavljanje knjige Marije Perović, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.10.2018. 09:41h

Knjiga rediteljke Marije Perović “Razgovori o filmu” predstavljena je budvanskoj publici. Veče je organizovala Narodna biblioteka Budve, a knjigu su pored, pored autorke, predstavili dr Vuk Vuković (Fakultet dramskih umjetnosti - Cetinje) i mr Sanja Jovanović (Filmski centar CG).

Povod za nastanak knjige “Razgovori o filmu” predstavlja ciklus televizijskih emisija, koje je autorka realizovala prije desetak godina, i koje su se bavile filmskom tematikom iz raznih uglova. Emisije o filmu emitovane su na crnogorskim i regionalnim televizijama i u njima je Perović razgovarala sa brojnim rediteljima i glumcima, najznačajnijim imenima regionalne kinematografije.

Mr Sanja Jovanović je istakla da mnoga imena koja se nalaze u knjizi i sa kojima je Perovićeva radila intervjue više nisu među živima.

“Ovo izdanje ima i jednu dodatnu vrijednost koja se ogleda u tome da se djelo može posmatrati i kao leksikon, jer je u fusnotama objašnjen svaki pojam koji se pominje u intervjuima, bilo da su to filmovi, ili njihovi autori ili neki fenomeni koji su vezani za estetiku filma ili teoriju filma uopšte. Ovo je prije svega izuzetan doprinos filmskoj edukaciji i ovakva literature treba da bude sastavni dio u obrazovanju studenata koji se obrazuju za režiju, produkciju, glumu, scenario itd. jer svjesni smo toga da u Crnoj Gori nema dovoljno literature koja je vezana za filmsku umjetnost, osim adaptirane i prevedene”.

Dr Vuk Vuković među prvima je pročitao rukopis knjige Marije Perović, a kao okosnicu razgovora naveo je citat iz recenzije Dragana Jovićevića u kojem se između ostalog navodi da ovi razgovori nisu zabilježeni “pitanje je da li bismo zapamtili da su neki od sagovornika dali možda čak i najbolje intervjue, ili sasvim sigurno specifične i drukčije…”

Kao ključnu riječ Vuković izdvaja upravo naslov ove recenzije, to je riječ “svjedok”: “Ova knjiga, na neki način, zaista je svjedok jednog vremena, ali ne vremena posmatranog u istorijskom kontekstu već vremena jednog ličnog sjećanja svih filmskih radnika i autora koji su nam danas važni. Možda bi u ovom trenutku najsvježija bila priča o Mileni Dravić, jer u trenutku kada je ona otišla čini se da je potpuno stala jugoslovenska kinematografija…” Upravo taj intervju sa Milenom Dravić je jedan od rijetkih intervjua koje je Marija vodila van studija, a rađen je u Rosama i u situaciji u kojoj Milena Dravić žali, te 2002, što nikada nije snimala za crnogorsku filmsku produkciju”, navodi dr Vuković.

Knjiga je, prema riječima Sanje Jovanović, namijenjena profesionalcima u oblasti savremene filmske i televizijske produkcije: rediteljima, producentia, scenaristima, teoretičarima, kritičarima; studentima umjetničkih fakulteta i akademija, te fakulteta iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, te najširoj čitalačkoj i filmskoj publici koja želi da ode korak dalje i dublje od samog umjetničkog djela i sagleda ga iz drugog rakursa.

Knjiga “Razgovori o filmu” je objavljena u izdanju Nove knjige 2017.

Bonus video: