Najčešći razlozi zbog kojih muškarci izbjegavaju ozbiljne veze

U brak ulazimo s „U dobru i zlu… dok nas smrt ne rastavi“. Osim što zvuči poput kakve presude, na samom startu stavlja na nas određen pritisak.
181 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2011. 17:28h

Zašto neki muškarci jednostavno izbjegavaju obvezu, vezivanje… brak? Evo najčešćih razloga:

Gubitak slobode

Muškarci su po prirodi izrazito nezavisni. Ta nezavisnost se prvenstveno manifestuje na emocionalnoj osnovi. Vole da sami upravljaju svojim vremenom, da sami donose odluke i prilagođavaju okolinu sebi. U vezi jednostrani potezi rijetko kad završe slavodobitno. Odjednom organizacija vremena i aktivnosti postaje predmetom kompromisa. Slobodno vrijeme se pretvara u zajedničko i više nemaju onoliko vremena za sebe kao što su imali prije. Jedan od najčešćih strahova od vezivanja, kako donosi prestižni portal askmen.com, je upravo strah od gubitka slobode.

Pritisak

U brak ulazimo s „U dobru i zlu… dok nas smrt ne rastavi“. Osim što zvuči poput kakve presude, na samom startu stavlja na nas određen pritisak. Kleti se na doživotnu ljubav kad ne znate ni šta vam sjutra donosi, i nema baš previše smisla. U prilog tomu ide i sve veći broj prekinutih brakova. U vezu ulazimo s najboljim namjerama i prepuštamo se vremenu. Unaprijed napisani scenariji funkcionišu samo u filmovima. Bilo kakav pritisak na partnera vrlo često donese kontraproduktivan rezultat.

Nedostatak povjerenja

Dio muškaraca, poučen prethodnim lošim iskustvima, teško se emocionalno otvaraju u vezi misleći da je ista unaprijed osuđena na propast. Ako se ne uspiju othrvati kompleksima manje vrijednosti svaka veza će im završiti fijaskom. Poljuljano samopouzdanje, sklonost depresivnom ponašanju i letargija mnoge muškarce koči da uopće započnu vezu.

Nezrelost

Nijesu svi muškarci dorasli obavezi i predanosti. Fizičko odrastanje ne prati uvijek i ono emocionalno. Moramo priznati da nije rijedak slučaj kad muškarac u braku preuzima ulogu još jednog djeteta.

Sopstveni izbor

Nekim muškarcima porodica jednostavno nije prioritet. Životni stil koji vode i vrijeme koje posvećuju sebi ne uključuje ozbiljnu vezu ili brak. Vrijeme u kojem živimo nudi mnoge alternative u kojima se mnogi pronalaze.

Bonus video: