OEBS: Napadi na "Vijesti" stvaraju ambijent nesigurnosti

Ovo je već treće podmetanje požara na vozila u vlasništvu “Vijesti” u proteklih šest nedjelja,” rekao je Adomavičius
0 komentar(a)
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.08.2011. 20:31h

Šef Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasador Šarunas Adomavičius, danas je snažno osudio ponovne napade na vozila u vlasništvu dnevnog lista “Vijesti”.

Vozilo je zapaljeno u ranim jutarnjim časovima u subotu, na parkingu ispred osnovne škole „Pavle Rovinski“ u podgoričkom naselju Stari Aerodrom.

“Ovo je već treće podmetanje požara na vozila u vlasništvu “Vijesti” u proteklih šest nedjelja,” rekao je Adomavičius. Naveo je da istrage dva prethodna slučaja podmetanja požara na vozila „Vijesti“ nijesu do sada dale rezultate.

“Ovi napadi stvaraju ambijent nesigurnosti koji može imati negativan uticaj na rad novinara, kao i na slobodu izražavanja u Crnoj Gori,“ dodao je.

Adomavičius je pozvao nadležne organe da intenziviraju svoje napore da bi se počinioci doveli pred lice pravde i da preduzmu mjere da se ovakvi incidenti više ne dogode.

Pritisak na novinare

Dunja Mijatović, predstavnica OEBS-a za slobodu medija, izrazila je zabrinutost zbog novog podmetanja požara na vozilo Vijesti.

"U ime očuvanja medijske slobode u Crnoj Gori, svi napadi na Vijesti moraju hitno i temeljno da budu istraženi"

"Ovaj treći napad na Vijesti u nekoliko nedjelja je alarmantan. To stvara pritisak na novinare u Crnoj Gori koji pomažu u otkrivanju činjenica koje moćni pojedinci pokušavaju da sakriju", rekla je Mijatović.

"U ime očuvanja medijske slobode u Crnoj Gori, svi napadi na Vijesti moraju hitno i temeljno da budu istraženi, a rezultati ovih istraga da budu objelodanjeni", kazala je.

Bonus video: