Saznajte da li ste zavisni od stresa

Međutim, ukoliko se hormoni stresa predugo i prečesto nađu u krvotoku, može doći do vrlo štetnih nuspojava, kao što su čir ili srčana bolest. Slabi i imunitet pa postajemo ranjiviji.
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2011. 17:53h

Zavisni od stresa ne moraju toga biti svjesni, ali oni koriste fiziološku reakciju svog tijela kao sredstvo za promjenu raspoloženja. Nezdravom ponašanju skloni su ljudi različitih osobina ličnosti, ali zajedničko im je da uvijek uspiju stvoriti dramatičnu situaciju.

Zavisnici od stresa mogu danima biti budni i gladni, ali još uvijek ostati manično aktivni. Ma koliko izmorili tijelo, hemijski procesi koji su rezultat stresa daju im osjećaj prijatnosti. Sve dok se potpuno ne iscrpe, a onda više nemaju snage.

Kad se nađemo u stresnoj i opasnoj situaciji, tijelo podstiče specifičnu reakciju koja nas tjera na bijeg ili borbu. Naglo raste krvni pritisak, u mišiće stiže više kiseonika, a varenje se usporava jer tako štedimo energiju.

Međutim, ukoliko se hormoni stresa predugo i prečesto nađu u krvotoku, može doći do vrlo štetnih nuspojava, kao što su čir ili srčana bolest. Slabi i imunitet pa postajemo ranjiviji, prnosi net.hr.

Omiljeni načini podsticanja stresnih situacija:

1. Odugovlačenje

2. Perfekcionizam

3. Opsesivnost oko obaveza

4. Negativno razmišljanje o tome što bi sve moglo krenuti po zlu

Većina zavisnika od stresa ima nezaliječene emocionalne rane

Zašto bi neko želio stvarati stresne situacije? Postoji niz snažnih razloga.

Efekt emocionalnog gejzira

Većina zavisnika od stresa ima nezaliječene emocionalne rane. Neriješena bol se gomila, pa osoba treba ispušni ventil za svu tu napetost koju osjeća. Eksplozija gnjeva ili suza, slična gejzirskoj erupciji, smanjuje unutrašnju napetost tako da zaovisnik može funkcionisati dok se napetost opet ne skupi.

Taktika odvraćanja pažnje

Stvaranje stresa je odličan način zadataka potrebnih za lični rast. Sigurni u poznatom stresnom okruženju postaju tupi na neugodnu spoznaju da se trebaju dublje preispitati i suočiti sa značajnijim izazovima.

Potraga za ljubavlju

Ovo je poznati sindrom kod osoba koje tokom razvoja nijesu primile dovoljno pozitivne pažnje, osim ako su bile bolesne ili povrijeđene. Baš zbog toga ljubav povezuju sa stresom, a kad žele emocionalnu vezu, nađu način da se osjećaju i prikažu kao žrtva.

Kako se izliječiti?

Ma kako paradoksalno zvučalo, stres je za zavisnike od stresa – utočište. Problem je što s vremenom hormoni stresa i ponašanje koje je nekad rezultiralo odvažnošću i euforijom više ne djeluju, a zatim postaju kontraproduktivni.

Poduzmite ove korake

1. Ako imate potrebu pobjeći – trčite ili hodajte vrlo brzo, osjećaćete se mirnije.

2. Ako imate potrebu sukobljavati se jer ste puni gnijeva, uključite se u intenzivniju fizičku aktivnost koja će vas izmoriti.

3. Prihvatite emocije koje vas uznemiruju – ako je riječ o strahu razmislite čega se bojite, tješite se baš kao što biste tješili dragog gosta pitanjima 'Što te boli?' ili 'Što je uzrokovalo bol?' Ljubazan stav prema vlastitim emocijama djeluje snažno prema prekidanju ciklusa zavisnosti.

Ako svom srcu koje je naviklo i postalo zavisno od stres date dozvolu da pogriješi, primi pohvalu, pažnju ili da osjeća, počinjemo graditi ono što smo trebali još na početku: pravo utočište gdje možemo zacijeliti svoje rane, slušati svoj pravi glas i rasti kao osoba. S vremenom ćemo postati snaga koja širi mir, a ne paniku, i to ne samo za sebe nego i za sve koje nas okružuju.

Bonus video: