Bolt diskvalifikovan, Blejku titula na 100 metara

Jamajčanin krenuo prije pucnja iz startnog pištolja i zaradio crveni karton, odnosno diskvalifikaciju
0 komentar(a)
Johan Blejk, Foto: REUTERS
Johan Blejk, Foto: REUTERS
Ažurirano: 28.08.2011. 13:01h

Senzacija za senzacijom, tako se mogu opisati prva dva dana takmičenja na Svjetskom atletskom prvenstvu u južnokorejskom Daegu. Najveće je, bez sumnje, poraz sada već bivšeg svjetskog prvaka Jamajčanina Useina Bolta. I to nevjerovatan, pošto svjetski rekorder nije ni dobio priliku da istrči 100 metara - diskvalifikovan je u pokušaju da “uleti u pucanj”.

Prerani start, vjerovatno u želji da razbije famu kako taj segment mora da popravi, na najbolji način iskoristio je njegov 21 - godišnji zemljak Johan Blejk, da sa 9,92 sekunde dođe do zlata kao najmlađi sprinter u istoriji (Karl Luis je imao 22). Ostali finalisti, vjerovatno u šoku i nevjerici zbog diskvalifikacije sprinterske ikone su bili daleko od nivoa - srebrni Amerikanac Volter Diks je trčao 10,08, a najstariji sprinter sa medaljom postao je 35 - godišnjak iz Sent Kitsa Kim Kolins sa 10,09.

Iako je briljirao ove sezone, Francuz Krištof Lemetr je dionicu istrčao za 10,19, dok je čuveni Jamajčanin Nesta Karter šetnjom došao do cilja za10,95.

Nakon žestoke gestikulacije, skidanja majice i udaranja pesnicama u zaštitnu ogradu Bolt nije bio spreman za priču.

"Očekujete suze? Kod mene je sve u najboljem redu", prokomentarisao je sada već bivši šampion, kojem rani start nije ništa trebao u odsustvu sa šampionata četvorice najboljih sprintera ove sezone

Njegov nasljednik Blejk je bio presrećan.

"Ne mogu da nađem riječi za ono što osjećam. nakon eliminacije Bolta počeo sam se moliti i kada sam vidio da je samo Kolins bolje startovao znao sam da je zlato moje. On mi nije mogao uteći", rekao je Blejk.

U jedinom prijepodnevnom finalu - brzom hodanju na 20 kilometara, već po tradiciji trijumfovali su Rusi, prvi je bio Valerij Borčin (1:19,56 sati), dok je njegov zemljak Vladimir Kanajkin zakasnio 31 sekund. Bronza je pripala Kolumbijcu Luisu Lopezu (1:20,38).

A poput Bolta, i još jedan velikan je bez plasmana okončao trku. Dvostruki olimpijski i četvorostruku uzastopni svjetski prvak na 10.000 metara, Etiopljanin Kenenissa Bekele je ostao bez plasmana u Daegu. Ali ipak, zlato je pošlo u Etiopiju, Ibrahim Jeilan je slavio u vremenu 27,13,81 minut, ispred Britanca Mohameda Faraha koji je zaostao 26 stotinki, dok je bronza pripala još jednom Etiopljaninu, Imane Mergi (27,19,14).

U ženskim finalima interesantno je bilo u skoku u dalj, u kojem je slavila Amerikanka Britni Ris (6,82 metra u prvoj seriji i više nije imala priznat skok), ispred Ruskinje Olge Kučerenko (6,77) i Letonke Inete Radevica (6,76). razočarala je Šveđanka Karolina Kluft, koja je doskočila na peto mjesto (6,56).

U bacanju diska nije bilo iznenađenja, pošto je najbolja ove sezone, Kineskinja Janfeng Li bacila za zlato (66,52 metra), dok su i ostale dvije medalje pošle u ruke favoritkinja, Njemice Nadin Miler (65,97) i Kubanke Džerelis Barios (65,73).

Bonus video: