Istorijski start Kenijki

Presrećana sam jer sam do titule svjetske prvakinje došla već na četvrtom istrčanom maratonu - kazala je Edna Kiplagat
0 komentar(a)
Edna Kiplagat, Foto: REUTERS
Edna Kiplagat, Foto: REUTERS
Ažurirano: 27.08.2011. 14:02h

Čast da otvori Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji, pripalo je najtežoj atletskoj disciplini u ženskoj konkurenciji.

I taj maraton će ući u istoriju, zahvaljujući kenijskim atletičarkama, koje su zauzele sva tri mjesta na pobjedničkom postolju.

To je prvi put u istoriji svjetskih prvanstava u “kraljici sportova” da medalje u jednoj disiplini podijele takmičarke iz jedne zemlje, zlatna Edna Kiplagat (2:28,43 sata), srebrna Priska Džeptu (2:29,00) i bronzana Šaron Čerop (2:29,14).

- Presrećana sam jer sam do titule svjetske prvakinje došla već na četvrtom istrčanom maratonu. Tokom priprema sam se taktički odlučila da brže trčim u drugoj dionici i to mi se isplatilo. Znala sam da će biti pretoplo, ali sam bila spremna - kazala je prva zlatna u Daeguu, Edna Kiplagat.

I kao da su probile led, i u drugom i posljednjem finalu prvog dana takmičenja u Daeguu, trci žena na 10.000 metara ponovljen je isti scenario.

I to u režiji njihovih sunarodnica. Zlato je najboljim ličnim rezultatom uzela Vivijan Čerujo (30:48,98 minuta), srebro prva favoritkinja Sali Kipiego, dok je bronzanu medalju zaslužila Linet Masai, koja je kao vodeća ušla u posljednji kilometar.

U trci je učestvovala još jedna Kenijka, Priska Čerono, ali se morala zadovoljiti četvrtim mjestom.

Drugog dana takmičenja u Daeguu na programu je pet finala.

Žene će se za medalje nadmetati u skoku u dalj i bacanju diska, dok će muškarci nakon brzog hodanja na 20 kilometara, trčati 10.000 metara, a u planu je i veliki spektakl - trka na 100 metar gdje se očekuje novi šou Jamajčanina Useina Bolta.

Bonus video: