Inicijativa mladih za ljudska prava: Zabrinjava učestalo paljenje vozila Vijesti

Ocjenjuje se da su izjave bivšeg premijera Mila Đukanovića o medijima zabrinjavajuće, da ne idu u pravcu demokratizacije i slobode medija
0 komentar(a)
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.08.2011. 13:20h

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) najoštrije je osudila paljenje vozila dnevnog lista Vijesti, ocjenjujući zabrinjavajućim učestalo činjenje tih nedjela i neotkrivanje počinilaca. Vozila dnevnog lista Vijesti zapaljena su tri puta u zadnjih mjesec i po, a počiniocih tih djela još nijesu otkriveni.YIHR je pozvala nadležne da hitno otkriju počinioce i nalogodavce i da ih sudski procesuiraju.

YIHR je pozvala nadležne da hitno otkriju počinioce i nalogodavce

"Ovakvo postupanje treba što prije zaustaviti i ukazati da su ovakvi postupci nedozvoljeni, kažnjivi i vandalski a osude ovih nedjela treba da dođu i od nadležnih", navodi se u saopštenju Inicijative dostavljenom agenciji MINA.

Izjave bivšeg premijera zabrinjavajuće

Ocjenjuje se da su izjave bivšeg premijera Mila Đukanovića o medijima zabrinjavajuće, da ne idu u pravcu demokratizacije i slobode medija i da mogu biti vrlo opasne s obzirom na uticaj koji ima u Crnoj Gori.

"Zbog toga osuda ovih nedjela i zahtjev nadležnim da ih procesuiraju mora doći i lično od njega", smatraju u YIHR-u.

Višestruka šteta Vijestima, slobodi medija i Crnoj GoriOni smatraju da takva postupanja i neotrkivanja počinilaca nanose višestruku štetu Vijestima, slobodi medija i Crnoj Gori.

"Ova nedjela su svojevrstan pritisak na slobodnu riječ i medije, ugrožavaju sigurnost novinara i drugih zaposlenih u medijskim kućama i predstavljaju značajan finansijski pritisak na medije", smatraju u YIHR-u.

"Ova nedjela su svojevrstan pritisak na slobodnu riječ i medije"

U toj organizaciji ocjenuju da će takav ambijent za slobodu medija pred samo pisanje izvještaja o napretku Crne Gore ka Evropskoj uniji značajno ugroziti i poziciju Crne Gore na tom putu."Zbog svega toga neophodno je da nadležni što prije otkriju počinioce i nalogodavce ovih nedjela i da ih sankcionišu jer ukoliko se to ne desi postavlja se pitanje šta je sledeće", poručili su iz YIHR-a.

Bonus video: