Pojačane mjere: Prikriveni isljednici tajno među kriminalcima

Nabavljena je oprema i obezbijeđen prostor za službenike koji će raditi u novoformiranoj Jedinici za prikrivene isljednike
0 komentar(a)
Novac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Novac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.08.2011. 09:13h

U Akcionom planu za praćenje sprovođenja preporuka iz mišljenja EK navodi se da je Uprava policije formirala Jedinicu za prikrivene isljednike, što, kako se navodi, predstavlja “jačanje kapaciteta u primjeni mjera tajnog nadzora za djela organizovanog kriminala”.

"Donošenjem ovog pravilnika detaljno će se urediti poslovanje sa sredstvima za posebne operativne troškove"

“Održana su tri modula obuke za prikrivene istražitelje u organizaciji TAIEX-a za 12 službenika, u trajanju od tri nedjelje i to na teme: Ponašanje prikrivenog isljednika na sudu, saradnja, socijalna pozadina i rad sa saradnicima pri angažovanju prikrivenog isljednika, te obuka rukovodilaca u oblasti tajnih operacija, opservacija i intervencija – operativna saradnja u saradnji sa ICITAP-om i uz pomoć američke Federalne istražne službe realizovana je napredna obuka u trajanju od dvije sedmice za 10 službenika, koji će biti angažovani u prikrivenim istragama”, navodi se u izvještaju.

U istom dokumentu se dodaje da je djelimično nabavljena oprema, ali i obezbijeđen prostor za službenike, koji će raditi u novoformiranoj jedinici.

“Uprava policije je zakupila poslovni prostor na odgovarajućoj lokaciji i započela postupak njegovog opremanja. Otpočelo se sa aktivnostima na izradi pravilnika o finansijskom poslovanju sredstvima za posebne operativne potrebe Jedinice za prikrivene isljednike.

Donošenjem ovog pravilnika detaljno će se urediti poslovanje sa sredstvima za posebne operativne troškove pripadnika Jedinice za prikrivene isljednike u toku prikrivenih operacija, radi uspostavljanja finansijske discipline i nadzora nad utroškom sredstava”, navodi se u najnovijem Vladinom izvještaju.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: