Zapaljeno još jedno vozilo "Vijesti": Je li i ovo izolovan slučaj?

Požar pod kombi “Vijesti”, podmetnut je na parkingu ispred ograde škole, a u vatri koja je buknula na prednjem dijelu do kraja je uništila motor
117 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2011. 18:11h

Novi teroristički akt - nepoznati napadač sinoć oko 03,58 časova na parkingu kod OŠ “Pavle Rovinski” na Starom Aerodromu zapalio je kombi “pežo bokser” redakcije “Vijesti”.

TV Vijesti, Adnan Prekić

Ovo je za mjesec i po dana treći slučaj napada na imovinu “Vijesti”, u kojoj su do sada na meti bili automobili redakcije lista.

Prema onom što je policija tokom uviđaja mogla da utvrdi je da je riječ o sličnom načinu izvršenja kao i u ranijim napadima, kada su tokom jula podmetani požari pod automobile “Vijesti”.

Uprava policije u saopštenju navodi kako "sumnja da je požar na kombi vozilu ND Vijesti podmetnut".

Požar ispred ograde škole

Sličan način izvršenja ih navodi i na sumnju da je, vjerovatno, riječ o istom napadaču ili organizovanoj grupi koja se očito iz nekog razloga okomila na imovinu lista.

Požar pod kombi (PG-CU-279), vlasništvo “Vijesti”, podmetnut je na parkingu ispred ograde škole, a u vatri koja je buknula na prednjem dijelu do kraja je uništila motor, prednje staklo, a plameni jezičci su nagorjeli instrument tablu i velikim dijelom istopili plastiku u unutrašnjosti vozila.

Vatru na kombiju, koji je bio ostavljen u ćošku parkinga ispod drveta, prvi su primijetili stanari okolnih zgrada u Ulici Cara Lazara na Starom Aerodromu, koji su pozvali vatrogasce i prijavili požar.

Prve prijave stanara bile su da vatra, vjerovatno, gori u obližnjem kontejneru ali je jedna od prolaznica novim pozivom na broj Vatrogasne službe Glavnog grada prijavila da je požar na kombiju “Vijesti”. Dok su ekipe vatrogasaca krenule do zapaljenog automobila, novi teroristički napad prijavljen je i policiji.

Vatrogasci su za nekoliko minuta šmrkovima ugasili vatru, ali su prije toga morali da lome lim kombija kako bi voda lakše doprla do motora. Dok je trajalo gašenje na parkingu ispred škole “Pavle Rovinski” pojavio se i vozač “Vijesti” Luka Đukić, koji je trebalo baš tim kombijem da ode po radnike u štampariju lista, čiji je novi broj tek spakovan i poslat ka crnogorskim gradovima.

Sličan način izvršenja ih navodi i na sumnju da je, vjerovatno, riječ o istom napadaču ili organizovanoj grupi

“Iz štamparije su me zvali da je sve gotovo i da dođem po radnike. Otišao sam ka parkingu na Starom Aerodromu, gdje ostavljamo kombi, jer u blizini živi kolega koji radnim danima vozi radnike štamparije.

Tamo sam vidio vatrogasce, koji su lomili lim i gasili vatru. Bilo mi je odmah jasno da je riječ o novom napadu na imovinu “Vijesti”, ispričao je Đukić, koji je naveo da je došao svega 15-ak minuta nakon što je podmetnut požar.

Nije bilo struje

U vrijeme novog napada u kvartu oko škole na Starom Aerodromu nije bilo struje, tako da je napadač ili više njih iskoristio mrkli mrak za postavljanje vatre.

Pretpostavlja se da je i sinoć kao i u ranijim napadima korišćen benzin, a inspektori za požare, eksplozije i havarije sumnjaju da je terorista došao iz dvorišta škole, odakle je preko ograde posuo zapaljivu tečnost.

Policija je oko mjesta gdje je zapaljen kombi razvukla traku ali je zbog mraka uviđaj počeo tek nešto nakon 05.30 časova kada je stigla struja i kvartu i kada je sunce počelo da izlazi.

Ekipe inspektora i krim-tehničara su obišli dvorište škole, a sa ograde i okoline zapaljenog automobila uzeli su tragove, koji će biti poslati na vještačenje u Forenzički centar. Uviđaj je okončan oko 8 časova, ali je za policiju ostao veći čini se ljetos nerješivi problem i pitanje ko i zbog čega ili za čiji račun pali automobile “Vijesti”.

Treći "usamljeni" slučaj

Serija napada na automobile “Vijesti” počela je ljetos u noći između 13. i 14. jula kada su još nepoznati počinioci, oko 3 sata poslije ponoći, polili benzinom dva službena vozila dnevnika, na parkingu Bulevara revolucije u blizini zgrade Agencije za nacionalnu bezbjednost.

U noći 26. jula dogodio se novi napad - u Maslinama ispred kuće radnika lista zapaljen je još jedan ostavljeni automobil redakcije “Vijesti”. I te noći bio je isti način izvršenja, napadč je prednji dio automobila polio benzinom, zapalio i pobjegao.

Ni ovaj slučaj nije riješen, iako je u međuvremenu direktor Uprave policije Veselin Veljović javno tvrdio da je riječ o “usamljenim slučajevima”.

Lukšić da razriješi Veljovića

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević nakon trećeg napada na imovinu Vijesti izjavio da je njegova partija već nakon prvog napada rekla da je u pitanju teroristički akt.

On je pozvao nadležne organe da brzo reaguju, a od premijera Igora Lukšića zatražio da pokrene postupak za razrješenje direktora Uprave policije Veselina Veljovića zbog neodgovornosti u rješavanju ranijih terorističkih napada.

"Ukoliko premijer ne preduzme neke hitne i konkrektne kadrovske i druge političke mjere, postoji realna opasnost da će se kao meta terorističke grupe, osim vozila, vremenom naći i novinari i vlasnici medija, NVO aktivisti, opozicioni političari, ali i svi časni i profesionalni policajci, pripadnici ANB, tužioci i sudije, i svi drugi prepoznati od mafije kao opasnost po njene interese", kazao je Medojević.

Iz Inicijative mladih za ljudska prava takođe su osudili novi napad na imovinu Vijesti.

Jovović: Teroristički čin

Novi slučaj paljenja automobila dnevnog lista Vijesti suludi je teroristički čin koji je usmjeren na medije, ocijenio je glavni i odgovorni urednik "Vijesti" Mihailo Jovović.

“Jasno je da to nije izolovani incident kako je, poslije prvog napada tvrdio direktor policije Veselin Veljović. Milsim da je riječ o suludom terorističkom činu koji je usmjeren na medije”, rekao je Jovović.

On je kazao da je možda tome doprinio i intervju bivšeg premijera Mila Đukanovića pošto se to, kako kaže, već dešava drugi put.

Jovović je rekao da je prije prvog paljenja auta Đukanović u intervjuu Pobjedi oštro napao kritičke medije uključujući Vijesti, a prije posljednjeg dao je intervju u kome je ponovio slične stvari.

“Da li je to neki suludi sljedbenik ili je to smišljeno u nekoj organizovanoj kriminalnoj grupi ne znam, ali je sigurno da takvi njegovi istupi ne pomažu”, kazao je Jovović.

"Milsim da je riječ o suludom terorističkom činu koji je usmjeren na medije”, rekao je Jovović

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da država učini nešto i pokaže da je jača od takvnih stvari.

“A ako to nije u stanju neko treba to da prizna i da snosi posljedice uključujući i ostavke”, poručio je Jovović.

Galerija

Bonus video: