Amini i Mersudinu produžen pritvor još dva mjeseca

Pritvor je, prema riječima portparolke Višeg suda Biljane Čović produžen iz istih razloga zbog kojih je i određen 29. jula
68 pregleda 0 komentar(a)
Amina Kalić, Foto: Savo Prelević
Amina Kalić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.08.2011. 21:10h

Vanpretresno vijeće bjelopoljskog Višeg suda u petak je, postupajući po predlogu Vrhovnog državnog tužioca produžilo pritvor za još dva mjeseca supruzi kontroverznog Rožajca Safeta D. Kalića (42) Amini (29) i bratu Mersudinu (55).

Pritvor je, prema riječima portparolke Višeg suda Biljane Čović produžen iz istih razloga zbog kojih je i određen 29. jula. Čovićeva je navela da žalba odbrane okrivljenih ne zadržava izvršenje rješenja te da o žalbi odlučuje Apelacioni sud.

Nakon određivanja prvog jednomjesečnog pritvora u ime advokatskog tima okrivljenih Velibor Marković je saopštio da je pritvor određen po tri osnova - opasnost od bjekstva, uticaj na svjedoke, saučesnike ili prikrivače i iz razloga što se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora preko deset godina.

"Teške okolnosti djela ukazuju da bi puštanjem na slobodu došlo do izvjesnog uznemirenja javnog reda i mira", kazao je tom prilikom Marković.

Čovićeva je u petak saopštila „Vijestima“ da je prije tri dana sudu stigla žalba advokatskkog tima okrivljenih na rješenje sudije za istragu Višeg suda Vukomira Boškovića koji je 12. avgusta odlučio da se Amini ne ukine pritvor.

"U vezi sa tom žalbom odlučuje vanraspravno vijeće Višeg suda, a o njenom ishodu javnost će biti blagovremeno obaviještena", dodala je Čovićeva.

Prethodno je sudija Bošković našao da i dalje postoji pritvorska osnova i da ne postoje zakonski uslovi za određivanje mjera nadzora koje je predložila odbrana. Advokatski tim je tražio da se Amini ukine pritvor i odredi jedna ili više mjera nadzora kao što je „zabrana napuštanja boravišta“ i „oduzimanje putne isprave“.

Nekoliko hiljada Rožajaca peticijom je tražilo da se Amini Kalić ukine pritvor, a odbrana je potpise građana predala Višem sudu.

Sudija Bošković je 4. avgusta usvojio zahtjev Vrhovnog državnog tužilaštva - Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala i odredio da se privremeno oduzme imovina Safeta Kalića za kojim je raspisana međunarodna potjernica, njegovog brata Mersudina i supruge Amine za koju se sumnja da je stečena na nezakonit način te da se privremeno oduzme imovina i od Safetove sestre Mersade i zeta Ernesa Šabotića.

Kaliće tužilaštvo tereti da su od 2006. do 2011. godine, finansijskim i bankarskim poslovanjem preko pet njihov ih preduzeća i putem simuliranih ugovora uplaćivali gotov novac u iznosu 7.258.195 eura na bankovne račune, zbog vraćanja kredita i tako u platni promet unijeli “prljav novac“ za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom.

Bonus video: