Postoje obrisi repertoara CNP-a: Razvoj teatra kroz domaći tekst

Za razliku od pozorišne publike u zemljama okruženja, koja već sada može da rezerviše kartu za neki od ponuđenih programa, crnogorska publika “voli iznenađenja”
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2011. 11:00h

Repertoar pozorišne sezone 2011/2012. u Crnogorskom narodnom pozorištu još nije poznat, a kako nam je kazao direktor te institucije Janko Ljumović, biće poznat 20. septembra. Sezona u CNP-u počinje od oktobra.

Drugačiju sliku daju nacionalne teatarske kuće u regionu, koje su kompletne sadržaje predstojeće sezone već objavile na svojim sajtovima, sa obrazloženjima umjetničkih direktora, kao što je to uradilo zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište.

“Vijesti” su kontaktirale i uprave beogradskih i sarajevskih pozorišta, koje su kazale da repertoar neće odavati, ali da su pripreme pri kraju. Premijere, obnovljeni i reprizni naslovi, baletski i operski sadržaji, sve stoji u njihovoj konačnoj ponudi za sezonu 2011/2012.

Direktor CNP-a je na jednoj ranijoj konferenciji za novinare najavio da će akcenat za sezonu 2011/2012. biti na savremenom crnogorskom tekstu

Za razliku od pozorišne publike u zemljama okruženja, koja već sada može da rezerviše kartu za neki od ponuđenih programa, crnogorska publika “voli iznenađenja”.

“Postoje obrisi repertoara koji će obilježiti sezonu 2011/2012. u CNP-u, ali ne bih još uvijek govorio o konačnom programu. Konačan repertoar će biti poznat 20. septembra, kada će zasjedati i Savjet CNP-a. U toku su još pregovori sa pojedinim rediteljima koji bi trebalo da svojim predstavama obilježe predstojeću sezonu”, kazao je Ljumović.

17 predstava drugih pozorišta

Direktor CNP-a je na jednoj ranijoj konferenciji za novinare najavio da će akcenat za sezonu 2011/2012. biti na savremenom crnogorskom tekstu jer, kako je kazao, “kroz domaći tekst, razvija se i nacionalni teatar”.

“U protekloj sezoni 2010/2011, realizovan je 171 program - 139 u samom CNP-u, a 32 na scenama u Crnoj Gori i regionu. Premijerno je izvedeno devet predstava, ali, što je najznačajnije, te programe na matičnoj sceni i van nje propratilo je blizu 45.000 gledalaca.

U Crnogorskom narodnom pozorištu održana su dva festivala – Bijenale crnogorskog teatra i jubilarni Deseti muzički festival A Tempo

Na sceni CNP-a izvedeno je 17 predstava drugih pozorišta, a imali smo 26 gostovanja u Crnoj Gori i regionu. Predstave je vidjela publika u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bugarskoj, ali i u Cetinju, Kotoru, Herceg Novom, Tivtu, Kolašinu, Bijelom Polju, Beranama.

U Crnogorskom narodnom pozorištu održana su dva festivala – Bijenale crnogorskog teatra i jubilarni Deseti muzički festival A Tempo, a CNP je sa svojim predstavama učestvovalo na sedam regionalnih festivala u Crnoj Gori i osvojilo12 nagrada”, kazao je Ljumović.

Galerija

Bonus video: