Starac tvrdi da su ga tukli kosovski policajci naočigled drugih putnika

„Samo ako priznaješ državu Kosovo i ako imaš dokumenta naše države možeš ovuda da prođeš"
0 komentar(a)
Kosovo blokada, Foto: Beta/AP
Kosovo blokada, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.08.2011. 08:16h

Raseljenik sa Kosova Kostadin Stijović (81), koji je već 12 godina nastanjen u Andrijevici, navodno, je juče preživio torturu dvojice policajaca sa Kosova na administrativnom prelazu Savine vode, kada je putovao autobusom ka Peći.

Predsjednik Saveza raseljenih lica sa Kosova i Metohije Milenko Jovanović za “Vijesti” je naveo da su dvojica policajaca sa Kosova, navodno, izvukla starca iz autobusa u kome je bio putnik, kada je trebalo da pređe iz Crne Gore na područje Metohije.

“On je trebalo da u opštinskoj administraciji u Dečanima pribavi lična dokumenta, a nakon toga i da obiđe manastir Visoki Dečani, u kojem je namjeravao da konači.

Sve se to dešavalo naočigled putnika autobusa, u kome osim Stijovića, nije bilo više Srba ili Crnogoraca

Ali su ga policajci bez ikakvog razloga, nakon pregleda ličnih dokumenata kada su utvrdili da se radi o licu srpske nacionalnosti, grubim fizičkim zahvatom izvukli iz autobusa, i odmah počeli da ga udaraju pesnicama i nogama, od čega je u polusvjesnom stanju pao na šljunak, u blizini autobusa iz kojeg je izvučen.

Sve se to dešavalo naočigled putnika autobusa, u kome osim Stijovića, nije bilo više Srba ili Crnogoraca”, tvrdi se u saopštenju saveza raseljenika sa Kosova.

Samo ako priznaješ Kosovo

Stijovića su kako je ispričao tukli kosovski policajci i navodno mu govorili kako za „državu Kosovo“ ne važe lična dokumenta koje im je pokazao, kao što su lična karta koju je izdao „srpski SUP Dečani“, kao ni raseljenička legitimacija koju je izdala Vlada Crne Gore, odnosno njen Komesarijat za raseljena lica.

„Samo ako priznaješ državu Kosovo i ako imaš dokumenta naše države možeš ovuda da prođeš“, navodno su dvojica kosovskih policajhaca govorila Stijoviću.

“Najviše udaraca Stijović je zadobio u predjelu glave i stomaka, a nakon premlaćivanja uveden je u policijsku prostoriju koja se nalazi na punktu, koji dijeli Crnu Goru od Metohije, gdje je saslušan i ujedno verbalno maltretiran.

Stijović je na glavi imao crnogorsku kapu, koju inače nosi decenijama

Poslije dužeg zadržavanja, kosovski policajci su zaustavili kombi koji je dolazilo iz pravca Peći, gdje su smjestili Stijovića i poručili mu da više ne pokušava da pređe „granicu“ prema Kosovu sa srpskim i crnogorskim dokumentima.

Povrijeđeni Stijović je tako kombijem stigao do Rožaja, odakle se kasnije autobusom prebacio do Berana, a onda i do Andrijevice, gdje živi već 12 godina”, piše u saopštenju.

Sin svjedočio protiv Haradinaja

Stijović je na glavi imao crnogorsku kapu, koju inače nosi decenijama, a starac se nakon povratka sa granice sa Kosovom nije prijavio nekoj od bolnica u Crnoj Gori, niti je slučaj prijavljivao crnogorskoj policiji.

Jovanović navodi i da su Stijović i njegov sin Novak bili zarobljeni u u aprilu 1998. u Glođanima, kao i da je mlađi Stijović bio jedan od svjedoka u Hagu u procesu protiv komandanta OVK za područje Metohije Ramuša Haradinaja, kome se sudi u Hagu.

Savez udruženja raseljenih, izbjeglih i prognanih u Crnoj Gori zahtijeva od EULEKS misije na Kosovu i Metohiji da hitno povodom ovog slučaja pokrene istragu.

Bonus video: